- Home
- Sănătate
- (08.06.2022, 15:06)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legătura drectă dintre somn şi dietă: de ce odihna puţină creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală
- Dacă odihna nocturnă este suficientă, organismul eliberează leptina, un hormon care blochează stimulul foametei.
- Dimpotrivă, o noapte nedorită creşte nivelul de grelină, ceea ce te îndeamnă să mănânci şi să alegi în special alimente bogate în calorii.
- Cele mai recente cercetări care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association).
Urmărește
5259 afișări
Legătura drectă dintre somn şi dietă: de ce odihna puţină creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală
În cadrul unui program amplu de slăbire care atinge nu numai alimentele, ci şi aspectele comportamentale, ar putea fi foarte util să includă câteva indicaţii pentru o bună „igienă a somnului”. Deşi odată s-a crezut că dormitul mult era o atitudine asociată cu lenea şi un stil de viaţă sedentar, s-a înţeles că o odihnă reparatoare adecvată este esenţială din mai multe motive. Unele experimente: cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai mult.
Testul
Cele mai recente cercetări care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association). În sondajul care a luat în considerare 80 de adulţi supraponderali, adăugarea în medie a 1,2 ore de odihnă suplimentară pe noapte a dus la o reducere a aportului caloric total.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Participanţii au fost adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, cu o durată medie de somn de mai puţin de 6,5 ore pe noapte. După o perioadă de somn obişnuit de 2 săptămâni (fără modificări de program) au fost împărţiţi în 2 grupe: primul a urmat o şedinţă de consiliere personalizată care a fost menită să ajute oamenii să doarmă mai mult, până la obiectivul de 8 ore şi jumătate în total.
Al doilea grup a servit drept „control”, adică termen de comparaţie. După încă 2 săptămâni, durata de somn a primului grup a crescut cu aproximativ 1,2 ore pe noapte şi, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a aportului de energie în comparaţie cu grupul de control. Modificarea duratei somnului a fost invers corelată cu caloriile consumate.
Mecanismele
Participanţii care s-au odihnit mai mult, chiar şi fără îndrumări alimentare, au mâncat spontan mai puţin, aşa că au slăbit mai mult. În ciuda unor limitări inerente studiului şi legate mai ales de faptul că participanţii erau deja supraponderali şi dormeau puţin, rezultatele nu i-au surprins pe cei care se ocupă de aceste probleme.
„Este o confirmare: durata scurtă a somnului a fost de mult recunoscută ca un factor de risc pentru obezitate. Este dovedit că dormitul mai puţin tinde să mănânce mai mult”, explică Luigi Ferini-Strambi, directorul Centrului de Medicină a Somnului al Spitalului Irccs San Raffaele din Milano.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate