Marea Britanie ar putea impune o taxă pentru zahăr şi sare, în vederea îmbunătăţirii obiceiurilor alimentare. Jamie Oliver susţine iniţiativa

  • Strategia Naţională Alimentară comandată de guvern, creată de Henry Dimbleby, afirmă că apetitul „disfuncţional” al populaţiei din Marea Britanie şi dietele sărace, cauzate de dependenţa de consum a alimentelor procesate, reprezintă o povară pentru Serviciul Naţional de Sănătate şi contribuie la 64.000 de decese produse în fiecare an în Marea Britanie.
  • Un raport al Strategiei Alimentare recomandă introducerea unei taxe de 3 lire sterline pe kilogram de zahăr şi 6 lire sterline pe kilogram de sare cumpărate pentru a fi utilizate în alimente procesate, dar şi în restaurante.
  • Astfel, s-ar strânge până la 3,4 miliarde de lire sterline pe an, din care s-ar putea finanţa mesele gratuite în şcoli pentru 1,1 milioane de copii, în plus s-ar vedea o îmbunătăţire a obiceiurilor alimentare ale populaţiei din Marea Britanie.
Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie ar putea impune o taxă pentru zahăr şi sare, în vederea îmbunătăţirii obiceiurilor alimentare. Jamie Oliver susţine iniţiativa

Propunerea a fost criticată deoarece ar afecta cel mai mult consumatorii săraci. Cu toate acestea, Dimbleby consideră că taxa ar stimula producătorii să reducă nivelul de sare şi zahăr din produsele alimentare, potrivit The Guardian.

Strategia subliniază daunele cauzate de natură şi climă de către sectorul alimentar şi agricol. „Obiceiurile noastre alimentare distrug mediul înconjurător, iar acest lucru, la rândul său, ne ameninţă siguranţa alimentară. Următorul mare şoc al aprovizionării noastre cu alimente va fi aproape sigur cauzat de schimbările climatice, sub forma unor evenimente meteorologice extreme şi a eşecurilor catastrofale ale recoltei”, a spus Henry Dimbleby.

Miniştrii trebuie să accelereze schimbările în obiceiurile alimentare şi cultura alimentară a oamenilor pentru ca Marea Britanie să îşi îndeplinească obiectivele privind sănătatea, clima şi natura, spune acesta. Consumul de carne şi alimente ultraprocesate din Marea Britanie ar trebui să scadă cu aproape o treime, iar aportul de fructe şi legume să crească cu 30% până în 2032.

Brexitul figurează şi în strategie, care solicită miniştrilor să garanteze standarde alimentare ridicate în viitoarele acorduri comerciale. 

Dimbleby a spus că pandemia a fost o „verificare dureroasă a realităţii”, obezitatea fiind un factor major în rata ridicată a mortalităţii cauzate de coronavirus în Marea Britanie. 

Bucătarul şi militantul Jamie Oliver a spus: „Nu este momentul pentru măsuri pe jumătate. Dacă atât guvernul, cât şi companiile sunt dispuse să ia măsuri îndrăzneţe şi să acorde prioritate sănătăţii publicului, atunci avem o oportunitate incredibilă de a crea un sistem alimentar mult mai corect şi mai durabil pentru toate familiile”.

Secretarul de Mediu, George Eustice, i-a mulţumit lui Dimbleby pentru raport şi a spus că guvernul va răspunde în termen de şase luni stabilind priorităţile sistemului alimentar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici