- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.04.2024, 12:07)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Expunerea excesivă la soare şi pandemia au crescut numărul cancerelor de piele
- Expunerea excesivă la soare şi pandemia au determinat o creştere a numărului cancerelor de piele diagnosticate în stadiu avansat, potrivit dermatologului Mihaela Leventer.
- Aceasta atrage atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an.
Urmărește
318 afișări
Medic: Expunerea excesivă la soare şi pandemia au crescut numărul cancerelor de piele
Modificările climatice, expunerea excesivă la soare şi pandemia au determinat o creştere a numărului diagnosticelor de cancer de piele în stadiu avansat, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Dr. Leventer atrage atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an. Această creştere este pusă în legătură directă cu efectele pandemiei asupra accesului la serviciile medicale şi cu modificările climatice care au amplificat expunerea la radiaţiile solare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
„În 2023 am diagnosticat în clinică peste 2000 de tumori maligne de piele. Incidenţa cred că este foarte mare şi pentru că suntem în perioada de după pandemie, în care a existat un vid în prezentarea la medic si în diagnosticarea precoce. În această perioadă, mulţi oameni au amânat investigaţiile de rutină, ceea ce a dus la întârzieri în diagnosticarea şi tratamentul cancerului de piele. Astfel, ne confruntăm acum cu din ce în ce mai multe diagnostice complexe şi grele. În plus, stăm mai mult la soare, nu ne protejăm adecvat, iar clima s-a schimbat şi ea – avem o agresiune solară mai intensă, iar efectele se văd pe piele”, explică dr. Mihaela Leventer.
Medicul subliniază că agresiunea solară observată în ultimii ani se suprapune cu factori genetici care predispun pacienţii, creând un mediu propice dezvoltării cancerului cutanat.
Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020.
Incidenţa cancerului de piele, în creştere până în 2040
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că incidenţa cancerului de piele ar putea creşte cu aproape 50% până în anul 2040.
Dr. Leventer îndeamnă la o educaţie riguroasă privind protecţia solară şi la includerea controlului sănătăţii pielii în lista anuală de controale medicale. „Oamenii ar trebui să acorde aceeaşi importanţă examinărilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni şi depista precoce afecţiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele”, arată dermatologul.
Astfel, potrivit specialistului, este esenţial să facem o autoexaminare lunară a pielii şi să fim atenţi la leziunile care îşi schimbă culoarea sau nu se vindecă, care dezvoltă o cojiţă ce reapare după îndepărtare sau care sângerează. De asemenea, trebuie să acordăm o atenţie deosebită leziunilor nodulare, chiar şi dacă nu prezintă culoare, în special dacă au apărut recent şi cresc rapid în dimensiune. Pentru a nu pierde din vedere toate elementele, în timpul autoexaminării, putem ţine cont de „regula ABCDE”. Acesta este un ghid simplu şi eficient pentru identificarea potenţialelor leziuni suspecte şi constă în analizarea următoarelor caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă, dimensiune (mai mare de 6 mm) şi evoluţie în timp.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe