- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (05.04.2024, 12:07)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medic: Expunerea excesivă la soare şi pandemia au crescut numărul cancerelor de piele
- Expunerea excesivă la soare şi pandemia au determinat o creştere a numărului cancerelor de piele diagnosticate în stadiu avansat, potrivit dermatologului Mihaela Leventer.
- Aceasta atrage atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an.
Urmărește
312 afișări
Medic: Expunerea excesivă la soare şi pandemia au crescut numărul cancerelor de piele
Modificările climatice, expunerea excesivă la soare şi pandemia au determinat o creştere a numărului diagnosticelor de cancer de piele în stadiu avansat, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Dr. Leventer atrage atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an. Această creştere este pusă în legătură directă cu efectele pandemiei asupra accesului la serviciile medicale şi cu modificările climatice care au amplificat expunerea la radiaţiile solare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
„În 2023 am diagnosticat în clinică peste 2000 de tumori maligne de piele. Incidenţa cred că este foarte mare şi pentru că suntem în perioada de după pandemie, în care a existat un vid în prezentarea la medic si în diagnosticarea precoce. În această perioadă, mulţi oameni au amânat investigaţiile de rutină, ceea ce a dus la întârzieri în diagnosticarea şi tratamentul cancerului de piele. Astfel, ne confruntăm acum cu din ce în ce mai multe diagnostice complexe şi grele. În plus, stăm mai mult la soare, nu ne protejăm adecvat, iar clima s-a schimbat şi ea – avem o agresiune solară mai intensă, iar efectele se văd pe piele”, explică dr. Mihaela Leventer.
Medicul subliniază că agresiunea solară observată în ultimii ani se suprapune cu factori genetici care predispun pacienţii, creând un mediu propice dezvoltării cancerului cutanat.
Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020.
Incidenţa cancerului de piele, în creştere până în 2040
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că incidenţa cancerului de piele ar putea creşte cu aproape 50% până în anul 2040.
Dr. Leventer îndeamnă la o educaţie riguroasă privind protecţia solară şi la includerea controlului sănătăţii pielii în lista anuală de controale medicale. „Oamenii ar trebui să acorde aceeaşi importanţă examinărilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni şi depista precoce afecţiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele”, arată dermatologul.
Astfel, potrivit specialistului, este esenţial să facem o autoexaminare lunară a pielii şi să fim atenţi la leziunile care îşi schimbă culoarea sau nu se vindecă, care dezvoltă o cojiţă ce reapare după îndepărtare sau care sângerează. De asemenea, trebuie să acordăm o atenţie deosebită leziunilor nodulare, chiar şi dacă nu prezintă culoare, în special dacă au apărut recent şi cresc rapid în dimensiune. Pentru a nu pierde din vedere toate elementele, în timpul autoexaminării, putem ţine cont de „regula ABCDE”. Acesta este un ghid simplu şi eficient pentru identificarea potenţialelor leziuni suspecte şi constă în analizarea următoarelor caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă, dimensiune (mai mare de 6 mm) şi evoluţie în timp.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe