Medic nutriţionist: Cum evităm problemele digestive de Sărbători?
- Sărbătorile de Crăciun la români sunt de obicei însoţite de un festin culinar şi multe excese alimentare.
- Cele mai comune probleme digestive în această perioadă constau în crampe, balonare, arsuri în capul pieptului, senzaţie de “stomac greu”, greaţă, vărsături, crize biliare, constipaţie.
- Sfatul nutriţionistului: Gândeşte-te că există viaţă şi după Sărbători, aşa că nu trebuie să mănânci toate alimentele gustoase acum.
Medic nutriţionist: Cum evităm problemele digestive de Sărbători? Foto: Profimediaimages.ro
Mesele de sărbătoare sunt pentru mulţi dintre noi sinonime cu ideea de preaplin. Avem chiar şi reclame TV care ne încurajează şi ne spun ca există soluţii pentru această problemă. Putem mânca oricând şi apoi putem lua un medicament minune. În realitate lucrurile nu stau aşa şi medicii ne încurajează ca în primul rând să nu ajungem în situaţia în care simţim că nu mai putem înghiţi nimic. Şi dacă totuşi am ajuns aici, este momentul să ne oprim din mâncat şi ciugulit restul zilei şi să facem o plimbare lungă.
Am întrebat doi dintre medicii Clinicii Smart Nutrition cum îşi sfătuiesc pacienţii să abordeze mesele de sărbătoare pentru a evita problemele digestive.
Dr Irina Adrian, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
“Se apropie Sărbătorile şi cu siguranţă vei avea parte de ispite culinare, aşa că ai grijă la ce şi mai ales cât mănânci.
5 sfaturi care sper că îţi vor fi de folos să treci cu bine această perioadă:
1. Este perfect normal să spunem: “Nu, mulţumesc” atunci când nu vă este foame şi mă refer aici la acele insistenţe din partea mamei/ soacrei/ bunicii.
2. Mâncaţi, dar încet şi savuraţi din plin fiecare înghiţitură, bucurându-vă de familie, de moment, de atmosfera de Sărbătoare.
3. Gustările/ ronţăielile dintre mese nu îşi au rostul având în vedere că mâncăm oricum mai mult la masa în acest context.
4. Creşteţi activitatea fizică pe care o faceţi cu câteva zile înainte de Sărbători, păstrând-o şi în timpul cât şi după acestea.
5. Gândiţi-vă că există viaţă şi după Sărbători, aşa că nu trebuie să mâncaţi toate alimentele gustoase acum.”
Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, doctor în medicină:
„Crăciunul reprezintă un prilej de a petrece timpul în familie. De multe ori însă, este şi un prilej de a mânca în exces. Când venim după o perioadă de post alimentar, masa de Crăciun poate fi o adevărată provocare pentru organismul nostru. Alimentele de origine animală sunt sursă de proteine şi grăsimi. Reintroducerea lor in alimentaţie e bine să se facă încet, în cantităţi mici la început.
Consumul la aceeaşi masă de tobă, şorici, cârnaţi, caltaboşi, salată de bouef cu maioneză, carne prăjită, etc, adică toate acele preparate specifice acestor zile de Sărbătoare poate duce la probleme digestive de tipul greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare, crize biliare. Pentru a le evita, recomandarea mea este fie să ne alegem un preparat din care să consumăm o singură porţie fie să alegem 2-3 dar din care să ne punem câte puţin în farfurie. Ideea principală este să nu mâncăm câte o farfurie din fiecare.
Să nu uităm de mişcare: este un prilej să ne simţim bine, să ne relaxăm, să ne ajutăm organismul să mai consume din energia furnizată prin mâncare. Nu trebuie să alergăm sau să mergem la sală, sunt suficiente plimbările mai lungi sau, dacă stăm la curte, orice altă formă de mişcare, jucat cu mingea, sărit coarda, etc.
Ceaiurile calde, neîndulcite, în care punem lămâie, scorţişoara sunt variante, pe langă clasica apă plată, de a ne hidrata.
Ca şi concluzie: mâncând cu moderaţie vom putea evita balonările, greaţa sau chiar vărsăturile.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte