Medicamentul împotriva căderii părului care a ajutat-o pe o tânără de 17 ani să-şi recupereze podoaba capilară

La 13 ani, fata şi-a pierdut părul, genele şi sprâncenele, dar medicamentele „inhibitoare JAK”, astăzi, la 17 ani şi-a luat în sfârşit rămas bun de la perucă.

Urmărește
34419 afișări
Imaginea articolului Medicamentul împotriva căderii părului care a ajutat-o pe o tânără de 17 ani să-şi recupereze podoaba capilară

Presa internaţională prezintă cazul Martinei, acărei poveste este relatată de Observatorul de Boli Rare (O.Ma.R.). Fata, acum în vârstă de 17 ani, şi-a luat în sfârşit rămas bun de la perucă datorită unor medicamente promiţătoare.

Martina suferă de alopecia aerată, o boală autoimună care afectează 2% din populaţie, 147 de milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală care nu se vindecă şi, cu cât boala este mai extinsă, cu atât este mai dificil să răspunzi la terapiile existente. Ea a intrat recent în atenţia publică atunci când actorul Will Smith a reacţionat violent la o ceremonie a Premiilor Oscar, după o glumă despre soţia sa  Jada Pinkett, care suferă de alopecie din 2018.

Medicamentele folosite

Există multe tratamente disponibile, dar cel care a făcut-o pe Martina să zâmbească din nou este tofacitinib, o moleculă administrată pe cale orală care face parte dintr-o clasă de medicamente numite „inhibitori JAK”. Unele dintre acestea au fost deja aprobate pentru tratamentul cancerelor rare precum mielofibroza şi pentru bolile cronice autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, sau dermatologice, precum psoriazisul şi dermatita atopică, dar pot fi utilizate în afara indicaţiei terapeutice oficiale şi pentru alopecia areata.

Aprobare recentă în SUA

Recent, în SUA, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat baricitinib, un medicament care recreşte părul blocând sistemul imunitar să atace foliculii de păr, pe baza principiului„ inhibitorului JAK”. Aprobarea a fost importantă pentru procurarea acestor medicamente, care sunt foarte scumpe şi trebuie administrate de sistemul de sănătate. În SUA se estimează că au un preţ de listă de aproape 2.500 de dolari pe lună. Referitor la baricitinib, două studii publicate în New England Journal of Medicine au arătat că la circa 40 la sută dintre cei care l-au luat, părul a crescut. După un an, rata de succes a ajuns la aproape jumătate dintre pacienţi fără efecte secundare grave (denumite ca risc uşor crescut de acnee, infecţii ale tractului urinar şi altele, tratabile).

Nu este chelire

Alopecia areata nu trebuie confundată cu chelie: prima este o boală autoimună, a doua se datorează în schimb subţierii progresive a părului datorită efectului androgenilor. Alopecia androgenetică afectează aproximativ 70% dintre bărbaţi şi 40% dintre femei, mai ales după menopauză: la bărbaţi apare cu căderea părului în vârful capului (care rămâne adesea complet chelie), la femei există o subţiere generalizată. Este o chelie ireversibilă. Specialiştii arată că există o predispoziţie genetică puternică în alopecia areata şi chiar şi copiii pot suferi de ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici