Mii de toxine din ambalajele produselor alimentare, descoperite la om - studiu

Peste 3.600 de substanţe chimice aprobate pentru contactul cu alimentele, regăsite în ambalaje sau ustensile de bucătărie, au fost găsite în corpurile oamenilor, în urma unei cercetări, potrivit The Guardian.

Urmărește
2379 afișări
Imaginea articolului Mii de toxine din ambalajele produselor alimentare, descoperite la om - studiu

Mii de toxine din ambalajele produselor alimentare, descoperite la om - studiu

Substanţele chimice au fost găsite în sângele, părul sau laptele matern al persoanelor. Printre substanţe se numără şi anumiţi compuşi chimici cunoscuţi ca fiind foarte toxici, precum PFAS, bisfenol, metale, ftalaţi şi compuşi organici volatili. Multe dintre acestea sunt asociate cancerului, dereglării hormonale şi altor probleme grave de sănătate.

Altele sunt substanţe pentru care există profiluri toxicologice publice foarte limitate, cum ar fi antioxidanţii sintetici, utilizaţi sub formă de conservanţi, şi oligomerii, care stabilizează cerneala de pe ambalaje. Autorii studiului afirmă că lacunele în materie de cunoştinţe evidenţiază necesitatea unei examinări mai aprofundate a substanţelor chimice care intră în contact cu produsele alimentare.

Studiul a identificat aproximativ 14.000 de substanţe chimice aprobate pentru contactul cu alimentele şi a verificat bazele de date şi literatura ştiinţifică pentru a găsi dovezi ale acumulării umane pentru fiecare dintre acestea. Printre factorii cei mai nocivi se numără plasticul, un material care este în mare parte nereglementat şi care poate conţine mii de substanţe chimice.

Siliconul şi etichetele de pe cutiile metalice pot conţine, de asemenea, compuşi toxici sau insuficient studiaţi, a declarat Birgit Geueke, coautor al studiului Food Packaging Forum, o organizaţie non-profit cu sediul la Zurich care militează pentru reglementări mai stricte. Multe produse din hârtie şi carton au fost tratate până de curând cu PFAS şi pot conţine un strat de plastic.

Mai mulţi factori pot determina pătrunderea substanţelor chimice în alimente într-un ritm accelerat. Printre aceştia se numără temperaturile ridicate, conţinutul de grăsimi şi aciditatea. Raportul dintre ambalaj şi produs este, de asemenea, important: alimentele din recipiente mai mici au şanse mai mari să fie contaminate.

Deşi Uniunea Europeană a instituit reglementări mai stricte pentru unele substanţe chimice, cum ar fi PFAS, „există încă mult loc de îmbunătăţiri”, a declarat Geueke.

Consumatorii se pot proteja cumpărând alimente ambalate în borcane de sticlă, care, de obicei, au foarte puţine substanţe chimice. Unii cercetători care lucrează în domeniu spun că îşi aduc propriile recipiente de sticlă la restaurante, în cazul în care vor să împacheteze resturile.

„Dar nu puteţi evita complet (n.r. substanţele chimice)”, spune Geueke, adăugând că singura soluţie este reglementarea mai puternică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici