Prima pagină » Sănătate » Ministerul Sănătății țintește acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienții cu AVC

Ministerul Sănătății țintește acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienții cu AVC

România și-a propus, printr-o strategie națională finanțată cu circa 60 de milioane lei, să asigure acces la tratamente eficiente pentru accidentul vascular cerebral: tromboliză pentru 15% dintre pacienți și trombectomie pentru 5%.
Ministerul Sănătății țintește acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienții cu AVC

România își propune să asigure acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienții cu accident vascular cerebral și la trombectomie pentru 5% dintre aceștia, în cadrul strategiei naționale care a primit finanțare de aproximativ 60 de milioane lei în primul său an de funcționare efectivă.

„Ne dăm seama că accidentul vascular cerebral este una dintre terapiile unde putem avea succes foarte mare. Ținta acestei strategii, care are niște ținte măsurabile, este de a oferi acces la tromboliză pentru 15% dintre pacienți și la trombectomie pentru 5% dintre pacienți”, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Finanțarea acestui program strategic este asigurată din două surse principale: aproximativ 30 de milioane de lei alocate anul trecut de la Ministerul Sănătății prin acțiunile prioritare și o sumă similară de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ministrul a subliniat necesitatea uniformizării costurilor între centrele de tratament, menționând existența unor „diferențe semnificative, de la simplu la dublu” în privința cheltuielilor.

„Principalul câștig, dincolo de salvarea vieții, este reinserția socială și familială rapidă. Un pacient tratat prin tromboliză sau prin trombectomie își reia activitatea într-un timp scurt. Reabilitarea este scurtă și pierderea de zile de viață sănătoasă nu este nicidecum similară cu cea a unui pacient care are un accident semnificativ și la care recuperarea e mult mai lungă și mai puțin completă”, a explicat ministrul Sănătății.

Rafila a asigurat că, atât în calitate de specialist în sănătate publică, cât și de medic, va pleda întotdeauna pentru finanțarea prioritară a acestor strategii esențiale pentru sănătatea publică.