Prima pagină » Sănătate » Ministrul Sănătății vrea creșterea numărului de posturi la rezidențiat

Ministrul Sănătății vrea creșterea numărului de posturi la rezidențiat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune creșterea posturilor la rezidențiat și extinderea competențelor pentru trombectomie, alături de un registru național al cadrelor medicale.
Ministrul Sănătății vrea creșterea numărului de posturi la rezidențiat
Andreea Tobias
10 apr. 2025, 10:53, Politic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cadrul Forumului Național de Neurologie intenția de a crește ponderea posturilor la rezidențiat, în detrimentul locurilor, pentru a asigura o distribuție mai eficientă a medicilor rezidenți în sistemul medical.

„În momentul de față, știți că avem marea majoritate locuri în specialități, iar posturile sunt relativ puține. Trebuie să găsim o soluție în care progresiv să creștem și numărul posturilor, adică să știe tânărul medic unde urmează să lucreze, pentru că în felul ăsta poți să faci și o politică coerentă, care să țină cont de nevoile la nivel regional sau local”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat importanța realizării unui registru național al profesioniștilor din domeniul medical, care să fie funcțional până la sfârșitul anului. Acesta va include inițial cele patru profesii reglementate: medic, stomatolog, farmacist și asistent medical.

„Când facem o planificare a numărului de locuri sau de posturi pentru rezidențiat, avem nevoie de o informație foarte clară, nu numai câți medici sunt în țară, ci unde sunt și mai ales ce vârstă au, să știm și o predictibilitate a retragerilor din activitate”, a explicat Rafila.

În ceea ce privește specializările medicale, ministrul a evidențiat eforturile de extindere a competențelor pentru procedurile de trombectomie, anterior realizate exclusiv de radiologia intervențională.

Un program de atestat cu durata de un an permite acum și altor specialiști care lucrează cu pacienți neurologici – neurologi, neurochirurgi sau cardiologi intervenționali – să facă această procedură, prima generație absolvind recent acest program.

Ministrul a menționat și importanța centrelor universitare în atragerea resurselor umane calificate, inclusiv a medicilor care s-au întors din străinătate și lucrează acum în orașe precum Timișoara, Oradea sau Bistrița. Pentru aceste centre au fost asigurate echipamentele necesare efectuării intervențiilor specifice.

„Fără specialiști și fără echipamente nu se poate face o intervenție care să fie specifică”, a concluzionat Alexandru Rafila.