O companie farmaceutică ar fi oprit producţia de seringi cu insulină pentru a vinde produse de slăbit

Compania farmaceutică din spatele medicamentelor injectabile pentru pierderea în greutate, precum Ozempic, a fost acuzată că a prioritizat profiturile în detrimentul sănătăţii oamenilor din ţările în curs de dezvoltare, prin oprirea producţiei de stilouri cu insulină, relatează The Guardian.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului O companie farmaceutică ar fi oprit producţia de seringi cu insulină pentru a vinde produse de slăbit

O companie farmaceutică ar fi oprit producţia de seringi cu insulină pentru a vinde produse de slăbit

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 şi care depind de insulina umană produsă de compania Novo Nordisk vor primi în schimb fiole şi seringi din sticlă - despre care se spune că sunt incomode şi mai greu de utilizat cu aceeaşi precizie.

Novo Nordisk a anunţat guvernele şi organizaţiile non-profit că nu va mai produce insulină umană sub formă de seringi tip stilou pen şi a încetat deja furnizarea în Africa de Sud, unde pacienţii au fost nevoiţi să treacă la fiole de sticlă.

Susţinătorii campaniei susţin că această măsură este menită să permită creşterea producţiei de medicamente injectabile pentru pierderea în greutate, precum Ozempic şi Wegovy.

Novo Nordisk a anunţat anul acesta o investiţie de patru miliarde de dolari într-o fabrică de producţie din SUA pentru „a-şi creşte capacitatea de a produce tratamente injectabile actuale şi viitoare pentru persoanele cu obezitate şi alte boli cronice grave”.

Un sondaj realizat de organizaţia medicală caritabilă Médecins Sans Frontières (MSF) şi T1International, care militează pentru persoanele cu diabet de tip 1, a arătat că 82% dintre pacienţi preferă stilourile în locul seringilor şi fiolelor.

Novo Nordisk va continua să producă stilouri pentru insulină analogică, o substanţă sintetică, mai costisitoare decât insulina umană, ceea ce o scoate din bugetul multor persoane din ţările în curs de dezvoltare.

Candice Sehoma, consilier de pentru campania de accesibilizare a MSF, a declarat că decizia Novo Nordisk va duce la o inegalitate a îngrijirii medicale în lume şi a subliniat că seringile şi fiolele sunt învechite şi rar utilizate în ţările dezvoltate.

„În timp ce corporaţia continuă să obţină profituri imense prin furnizarea de stilouri noi şi mai scumpe de insulină şi semaglutide (Ozempic şi Wegovy) naţiunilor mai bogate, decizia sa de a retrage stilourile de insulină umană ar putea împinge persoanele cu diabet din medii cu resurse limitate, care se bazează pe insulină pentru supravieţuire, să revină la utilizarea fiolelor şi seringilor, pe care practic nimeni nu le mai foloseşte în ţările cu venituri ridicate”, a spus ea.

Novo Nordisk a negat că renunţarea la penurile de insulină a fost pentru a face loc producţiei de medicamente pentru pierderea în greutate, spunând că a fost folosit un tip diferit de dispozitiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici