OMS: Bărbaţii homosexuali sunt sfătuiţi să reducă partenerii pentru a nu răspândi variola maimuţei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îi sfătuieşte pe bărbaţii homosexuali să îşi limiteze numărul de parteneri sexuali, în încercarea de a încetini răspândirea variolei maimuţei, potrivit CNN.

Urmărește
2419 afișări
Imaginea articolului OMS: Bărbaţii homosexuali sunt sfătuiţi să reducă partenerii pentru a nu răspândi variola maimuţei

OMS: Bărbaţii homosexuali sunt sfătuiţi să reducă partenerii pentru a nu răspândi variola maimuţei

Bărbaţii homosexuali sunt sfătuiţi să limiteze numărul de parteneri pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei. Deşi 98% din cazurile de până acum sunt înregistrate în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi, oricine este poate face boala, avertizează specialiştii.

La nivel mondial, au fost înregistrate peste 18.800 de cazuri de această boală, care a provocat moartea a cinci persoane. Aproximativ 10% dintre cazuri sunt internate în spital pentru a gestiona durerea provocată de boală, iar OMS a declarat epidemia ca fiind o urgenţă sanitară globală.

De la 1 august, Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) vor face din această boală o „afecţiune care trebuie declarată la nivel naţional" în America.

În cadrul unei şedinţe de informare, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că el crede că răspândirea poate fi oprită, dar numai dacă „ţările, comunităţile şi persoanele se informează, iau în serios riscurile şi iau măsurile necesare pentru a opri transmiterea şi a proteja grupurile vulnerabile".

El le-a recomandat bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi „să reducă, pentru moment, numărul de parteneri sexuali, să reconsidere sexul cu noi parteneri şi să schimbe date de contact cu orice nou partener pentru a permite urmărirea, dacă este necesar".

Variola maimuţei nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, dar multe persoane care au contractat-o au avut un anumit nivel de activitate sexuală.

Virusul se răspândeşte în primul rând prin contact fizic piele, dar poate fi transmis şi prin schimbul de lenjerie de pat sau de prosoape care ar fi putut fi folosite de cineva cu variolă, precum şi prin interacţiuni apropiate, cum ar fi sărutul.

„Toate ţările trebuie să se concentreze asupra implicării şi responsabilizării comunităţilor de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi pentru a reduce riscul de infectare şi de transmitere ulterioară, pentru a oferi îngrijire celor infectaţi şi pentru a proteja drepturile omului şi demnitatea. Stigma şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus şi pot alimenta epidemia", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus,.

OMS recomandă o vaccinare ţintită pentru persoanele expuse la variolă, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici