Operaţia de cataractă scade riscul de demenţă. Ce arată cel mai nou studiu

  • Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că persoanele care fac operaţie de cataractă au un risc cu 30% mai mic de a se îmbolnăvi de demenţă, indiferent de cauza acesteia.
  • „Protecţia” durează timp de zece ani sau mai mult după efectuarea intervenţiei chirurgicale.
  • Totodată, operaţia de cataractă scade riscul de Alzheimer.
  • Studiul, făcut public pe 6 decembrie, este unul revoluţionar în domeniul prevenirii demenţei.
Urmărește
1897 afișări
Imaginea articolului Operaţia de cataractă scade riscul de demenţă. Ce arată cel mai nou studiu
Studiul, publicat în JAMA Internal Medicine, a fost realizat de cercetători din Seattle (SUA), a analizat date de la peste 3.000 de pacienţi cu vârste peste 65 de ani. 
 
„Este o relaţie directă între operaţie şi scăderea riscului de demenţă. Este o veste extraordinară pentru că nicio altă intervenţie chirurgicală nu are un impact atât de mare asupra riscului de a dezvolta demenţă”, spune şefa echipei de cercetare, Cecilia Lee (University of Washington School of Medicine). 
 
Odată cu operaţia de cataractă, creşte considerabil capacitatea sistemului senzorial, iar asta este important pentru sănătatea creierului. În plus, după operaţie, oamenii văd mai uşor lumina albastră, utilă pentru ciclurile de somn. „Cataracta blochează lumina albastră, dar operaţia reactivează celulele din retină care o pot capta”, mai spune Lee. 
 
Studiul de faţă deschide noi căi pentru cercetarea relaţiei ochi-creier în demenţă şi alte afecţiuni, în vederea prevenirii acestora şi îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor.
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici