- Home
- Sănătate
- (15.02.2023, 10:52)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de efectele a nouă virusuri ce ar putea declanşa pandemii majore
- Guineea Ecuatorială tocmai a confirmat primul focar de boală Marburg din istorie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care anunţă că cel puţin nouă persoane au murit deja din cauza virusului Ebola.
- Experţii în boli infecţioase rămân vigilenţi pentru a detecta semnele următoarei epidemii majore.
Urmărește
578 afișări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de efectele a nouă virusuri ce ar putea declanşa pandemii majore
În timp ce pericolele imediate ale coronavirusului par să fi trecut la trei ani de când boala respiratorie a izbucnit la Wuhan, în China, şi a paralizat întreaga lume, epidemiologii trebuie să rămână vigilenţi pentru următorul virus care are potenţialul teoretic de a exploda într-o urgenţă de sănătate publică.
Organizaţia păstrează din 2017 o listă de "agenţi patogeni prioritari", care compilează bolile care reprezintă cea mai mare ameninţare potenţială pentru omenire şi asupra cărora avem, în prezent, cea mai mare nevoie de mai multe cercetări pentru a ne asigura că suntem în măsură să le facem faţă în cazul în care încep să se răspândească.
Lista, folosită de guverne şi de organizaţiile de sănătate publică pentru a-şi ghida planificarea, va fi revizuită din nou în curând, după ce OMS a reunit 300 de oameni de ştiinţă în noiembrie pentru a reevalua pericolul reprezentat de 25 de virusuri şi bacterii în vederea reprioritizării acesteia, potrivit Independent.
„Ţintirea agenţilor patogeni şi a familiilor de virusuri prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea de contramăsuri este esenţială pentru un răspuns rapid şi eficient la epidemii şi pandemii", a declarat atunci Dr. Michael Ryan, director executiv al Programului OMS pentru urgenţe sanitare.
„Fără investiţii semnificative în cercetare şi dezvoltare înainte de pandemia Covid-19, nu ar fi fost posibilă dezvoltarea de vaccinuri sigure şi eficiente într-un timp record”.
Ne putem aştepta la o actualizare în lunile următoare.
Coronavirusul se află în fruntea listei actuale, dar, lăsând la o parte acest virus, deoarece îl cunoaştem cu toţii atât de bine, iată care sunt celelalte opt virusuri care reprezintă în prezent cea mai mare îngrijorare pentru experţii OMS.
Febra hemoragică Crimeea-Congo
O boală endemică frecvent întâlnită în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu şi Asia, febra hemoragică Crimeea-Congo se răspândeşte cel mai frecvent atunci când oamenii sunt muşcaţi de căpuşe infectate sau se întâlnesc cu animale bolnave.
Afecţiunea rezultată poate afecta organele interne ale corpului şi sistemul cardiovascular şi poate provoca hemoragii grave.
Boala are o rată de mortalitate de 10 până la 40 %, iar un vaccin pentru această boală este autorizat în Bulgaria, dar nu a fost aprobat încă în altă parte.
Ebola şi Marburg
Liliecii şi primatele sunt purtători ai acestor două boli, care fac parte din familia filovirusurilor, care provoacă, de asemenea, febre hemoragice.
Odată ce un om a fost infectat, acesta transmite în mod obişnuit virusurile la alte persoane prin fluidele lor corporale, prin contact direct sau prin contactul cu suprafeţe contaminate în medii nesterilizate.
În mod obişnuit, rata de mortalitate este de 50%, deşi aceasta a variat de la 25 la 90% în focarele anterioare.
În Guineea şi în Republica Democratică Congo au fost utilizate vaccinuri pentru Ebola, dar acestea nu sunt aprobate pe scară largă.
Pe lângă cele nouă decese înregistrate până în prezent din cauza Marburgului în Guineea Ecuatorială, autorităţile sanitare examinează alte 16 cazuri suspecte.
Febra Lassa
Endemică în Africa de Vest, această boală se răspândeşte prin intermediul urinei de fecale de şobolani şi rozătoare. Oamenii care o contractează o pot transmite apoi prin propriile excremente sau sânge sau prin contact sexual.
Se crede că febra Lassa reprezintă un pericol deosebit pentru femeile însărcinate în al treilea trimestru de sarcină şi poate provoca, de asemenea, surzenie la pacienţi.
Rata de mortalitate este scăzută, de 1%, deşi aceasta creşte la 15% în cazurile în care afecţiunile bolnavilor sunt suficient de grave pentru a duce la spitalizare. Ribavirina a fost folosită pentru a o trata, dar nu există un vaccin.
MERS
Cunoscută sub numele propriu de Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, această boală se rezumă la o infecţie profundă a tractului respirator şi este originară din regiune, unde este transmisă de cămile.
Odată contractată de un om, poate fi transmisă altora prin contact apropiat.
Rata sa de mortalitate este ridicată, de 35%, şi a fost diagnosticată în 27 de ţări începând din 2012, potrivit OMS, dar nu există încă un vaccin.
Virusul Nipah
Acesta este recurent în Asia şi este purtat de liliecii de fructe, precum şi de animale domestice, cum ar fi porcii, caii, pisicile şi câinii, şi poate fi transmis la om de către aceşti purtători, precum şi de la o persoană la alta.
Poate provoca umflarea creierului (encefalită), are o rată de mortalitate de 40-70% şi nu există în prezent un vaccin.
Febra Rift Valley
O boală a sângelui transmisă de ţânţari, care o transmit prin înţepăturile oamenilor sau ale animalelor, cum ar fi vacile, oile, caprele, bivolii şi cămilele, febra din Valea Riftului s-a răspândit din Africa până în Arabia Saudită şi Yemen.
Deşi rata de mortalitate este mai mică de 1% şi Rift Valley este uşoară pentru majoritatea oamenilor, aproximativ 8-10% dintre pacienţi dezvoltă simptome severe, inclusiv leziuni oculare, encefalită şi febră hemoragică.
A fost dezvoltat un vaccin, dar nu este încă autorizat nicăieri.
Virusul Zika
O altă boală răspândită prin înţepăturile de ţânţari, care poate infecta sângele şi poate fi transmisă prin sex, Zika este rareori mortală, dar poate provoca defecte cerebrale grave la fetuşi şi este cunoscută ca fiind cauza unor avorturi spontane şi naşteri de copii morţi.
Nu există, în prezent, niciun vaccin.
"Boala X”
Un loc este rezervat pe listă pentru un virus încă necunoscut, care ar putea apărea în viitor pentru a ne cauza probleme, aşa cum a demonstrat atât de abil Covid în primăvara anului 2020.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe