Originea COVID: două virusuri s-au transferat de la animale la oameni în piaţa Wuhan

Ultimele studii despre COVID 19 au arătat că pandemia a izbucnit în piaţa Wuhan din China după ce două virusuri s-au transferat de la animale la oameni, potrivit CNN.

Urmărește
1939 afișări
Imaginea articolului Originea COVID: două virusuri s-au transferat de la animale la oameni în piaţa Wuhan

Originea COVID: două virusuri s-au transferat de la animale la oameni în piaţa Wuhan

Două noi studii care au încercat să stabilească originea pandemiei COVID 19 au ajuns la aceleaşi concluzii deşi au folosit metode diferite. Astfel, se pare că au existat două virusuri care s-au transferat de la animale la oameni în piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan. Studiile au fost realizate la solicitarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi au analizat inclusiv varianta unui virus de laborator. Studiile au fost finalizate în februarie, dar au fost publicate în revista Science în această săptămână după ce au fost analizate de alţi specialişti.

Unul dintre studii sugerează că, deşi „circumstanţele exacte rămân obscure", virusul a fost probabil prezent în animalele vii vândute pe piaţă la sfârşitul anului 2019. Animalele au fost ţinute apropiate şi ar fi putut face cu uşurinţă schimb de germeni. Cu toate acestea, studiul nu stabileşte ce animale ar fi putut fi bolnave.

Cercetătorii au stabilit că primele cazuri de COVID-19 au apărut în rândul vânzătorilor sau al persoanelor care au făcut cumpărături acolo. Aceştia cred că existau două virusuri separate care circulau la animale şi care s-au transferat la oameni.

„Toate cele opt cazuri de COVID-19 detectate înainte de 20 decembrie au fost din partea de vest a pieţei, unde se vindeau şi specii de mamifere", se arată în studiu.

Cercetătorii au cartografiat cele mai timpurii cazuri care nu aveau nicio legătură cu piaţa, a explicat unul dintre realizatorii studiului, iar acele persoane locuiau sau lucrau în imediata apropiere a pieţei.

„Aceasta este o indicaţie că virusul a început să se răspândească la persoanele care lucrau la piaţă, dar apoi a început această răspândire... în comunitatea locală din jur, pe măsură ce vânzătorii au intrat în magazinele locale, au infectat persoanele care lucrau în acele magazine", a spus Michael Worobey, şeful departamentului de Ecologie şi Biologie Evolutivă de la Universitatea din Arizona.

Celălalt studiu are o abordare moleculară şi se pare că a reuşit să determine când au trecut primele infecţii cu coronavirus de la animale la oameni. Cea mai veche versiune a coronavirusului, arată cercetarea, a venit probabil în forme diferite pe care oamenii de ştiinţă le numesc A şi B. Liniile au fost rezultatul a cel puţin două evenimente de transmitere între specii la om.

Cercetătorii sugerează că prima transmitere de la animale la oameni a avut loc probabil în jurul datei de 18 noiembrie 2019 şi a provenit din linia B. Ei au găsit tipul de linie B doar la persoanele care au avut o legătură directă cu piaţa Huanan. Autorii mai cred că linia A a ajuns la oameni de la un animal în decurs de câteva săptămâni sau chiar zile de la infecţia provocată de linia B. Linia A a fost găsită în eşantioane de la oameni care au locuit sau au stat în apropierea pieţei.

„Aceste constatări indică faptul că este puţin probabil ca SARS-CoV-2 să fi circulat pe scară largă la oameni înainte de noiembrie 2019 şi definesc fereastra îngustă dintre momentul în care SARS-CoV-2 a sărit pentru prima dată la oameni şi momentul în care au fost raportate primele cazuri de COVID-19", se arată în studiu.

Pentru a reduce riscul privind apariţia unor viitoare pandemii, cercetătorii speră să poată determina cu exactitate animalul purtător şi modul în care acesta a transmis virusul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici