(P) Care sunt semnele unui accident vascular cerebral şi ce este de făcut

Urmărește
11861 afișări
Imaginea articolului (P) Care sunt semnele unui accident vascular cerebral şi ce este de făcut

Accidentul vascular cerebral este o cauză importantă de morbiditate şi de mortalitate în întreaga lume. România, din păcate, înregistrează una dintre cele mai crescute incidenţe ale accidentului vascular cerebral şi, totodată, una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa.

Accidentul vascular cerebral ischemic, care reprezintă aproximativ 87% din totalul cazurilor, apare în urma blocării unui vas de sânge care irigă creierului, iar ţesutul cerebral din zona irigată începe să moară în absenţa oxigenului. Dacă accidentul vascular cerebral se produce prin ruperea peretelui vascular, se produce o hemoragie intracerebrală, a cărei gravitate depinde de cantitatea de sânge care inundă creierul şi de volumul hematomului format. În situaţiile în care sunt implicate vase mari, hemoragia intracerebrală poate evolua rapid spre deces.

Accidentele vasculare cerebrale trebuie considerate urgenţe majore, iar pacienţii trebuie să ajungă în cel mai scurt timp într-un centru specializat. Cu cât se intervine mai repede, cu atât creşte posibilitatea de a aplica unul dintre puţinele tipuri de tratament disponibile şi cresc şansele de recuperare ale pacientului. De aceea, este esenţial să se recunoască imediat semnele şi simptomele unui AVC şi să se cunoască paşii ce trebuie făcuţi astfel încât pacientul să ajungă în timp util la medic şi să beneficieze de conduita terapeutică specifică acestei afecţiuni.

Simptomatologia AVC poate include: asimetrii ale feţei nou instalate sau gura căzută într-o parte, un braţ inert sau care rămâne mai jos decât celălalt în momentul în care se încearcă ridicarea acestora deasupra capului, dificultăţi în vorbire – bolnavul spune cuvinte fără noimă, le încurcă, e incoerent şi confuz ori nu mai poate vorbi deloc. De asemenea, pacientul poate avea dureri mari de cap, îşi va menţine cu greu echilibrul şi îşi poate pierde starea de conştienţă.

Adresarea în urgenţă către un centru specializat poate permite medicilor să realizeze singurele manevre terapeutice prin care se obţine dezobstruarea arterei blocate, în accidentul vascular cerebral ischemic acut: tromboliza, dacă pacientul ajunge la spital în fereastra terapeutică de 4 ore şi jumătate, sau trombectomia, pentru care fereastra terapeutică poate fi mai mare, de până la 6 ore şi chiar mai mult, în cazuri atent selecţionate. Prima procedură realizează liza cheagului de sânge prin mijloace chimice, în vreme ce a doua metodă distruge mecanic blocajul, cu ajutorul unor catetere introduse în interiorul vasului. Beneficiile acestor tratamente sunt maxime atunci când timpul scurs de la producerea AVC este scurt, ceea ce face ca recunoaşterea rapidă a semnelor de AVC să fie esenţială.

Şi pentru pacienţii cu AVC hemoragic există posibilitatea de intervenţie, în centrele specializate, în principal fiind vorba de intervenţii neurochirurgicale pentru evacuarea sângelui revărsat la nivelul creierului. Şi în acest caz, adresarea în urgenţă către un centru specializat este extrem de importantă.

Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgenţe şi Secţia de Neurologie, este singurul spital privat din Bucureşti care acordă tratament de urgenţă prin tromboliză intravenoasă pacienţilor ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absenţa contraindicaţiilor.

Data de 29 octombrie marchează Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, un moment ales tocmai pentru a sublinia importanţa recunoaşterii rapide a semnelor unui accident vascular cerebral.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici