(P) Cum se stabileşte cel mai potrivit tratament în cazurile complexe de cancer?

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului (P) Cum se stabileşte cel mai potrivit tratament în cazurile complexe de cancer?

(P) Cum se stabileşte cel mai potrivit tratament în cazurile complexe de cancer?

Cu toate că unele tipuri de cancer pot fi prevenite relativ simplu, prin schimbarea stilului de viaţă, şi pot fi identificate în stadii precoce prin screening periodic, din păcate, astfel de recomandări medicale sunt deseori ignorate. De aceea, mulţi pacienţi ajung să fie diagnosticaţi cu cancer în stadii avansate, când tratamentul este unul complex, iar pentru a creşte şansele de vindecare şi calitatea vieţii, protocolul terapeutic trebuie să fie unul personalizat, multimodal, care să implice medici cu specializări diferite.

Aici intervine rolul Comisiei Oncologice Multidisciplinare (Tumor Board), care analizează fiecare caz mai dificil şi decide care este cel mai potrivit tratament, dar şi ordinea etapelor necesare în cadrul protocolului terapeutic. Astfel, pentru un anumit pacient poate fi indicată o intervenţie de chirurgie oncologică, urmată de mai multe şedinţe de chimioterapie, în timp ce pentru altcineva poate fi necesară radioterapia şi abia apoi operaţia.

Strategia terapeutică este stabilită prin consens între toţi membrii comisiei, care sunt medici cu experienţă îndelungată în managementul cancerului şi care au specializări diferite: oncologie, radioterapie, radiologie, anatomopatologie, chirurgie oncologică. În plus, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, pot fi solicitaţi în comisie şi medici specializaţi în alte domenii - urologi, ginecologi, neurochirurgi, gastroenterologi etc.

Pentru a stabili care este cea mai eficientă strategie terapeutică, membrii comisiei oncologice analizează dosarul pacientului, care conţine rezultatele analizelor şi investigaţiilor efectuate de acesta (printre care se pot număra markeri tumorali, examen histopatologic, examen RMN, CT sau PET-CT), dar şi istoricul său medical, unde sunt menţionate toate afecţiunile cronice de care suferă şi tratamentele urmate. Prin urmare, terapia trebuie să fie individualizată, pentru a fi cât mai eficientă şi a preveni recidiva cancerului, dar şi pentru a limita cât mai mult posibil efectele adverse ale procedurilor oncologice.

Comisia va prezenta pacientului concluzia şi recomandarea terapeutică, iar acesta decide dacă acceptă sau nu soluţia propusă. Bolnavul care poate solicita inclusiv o a doua opinie medicală (Second Opinion), dacă vrea să fie sigur că indicaţia primită este cea mai potrivită în cazul său. Evaluarea comisiei oncologice multidisciplinare este necesară numai în cazurile mai dificile, când pot fi aplicate mai multe protocoale terapeutice diferite. Cazurile comune, unde indicaţia este clară, nu necesită o analiză de acest fel, iar în situaţiile de urgenţă (când există hemoragii sau ocluzii), tratamentul va fi administrat imediat, pentru a salva viaţa pacientului, fără să mai fie consultată comisia.

Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii complete, integrate, de diagnostic şi tratament multidisciplinar pentru toate tipurile de cancer. Pacienţii pentru care există această indicaţie beneficiază de consultarea Tumor Board şi, opţional, de Second Opinion, dar şi de terapii suport, de consiliere psihologică, nutriţională şi monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, pentru a se bucura de o cât mai bună calitate a vieţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici