(P) Răcelile de vară: de ce apar, cât de neplăcute sunt şi cum le putem preveni
Şi în zilele caniculare de vară ne putem trezi cu nas înfundat, tuse, febră şi durere în gât, iar simptomele răcelilor de vară sunt chiar mai greu de suportat decât cele din sezonul rece. Cauzele îmbolnăvirii sunt puţin diferite, la fel şi măsurile de prevenţie.
De obicei, asociem răcelile cu zilele mohorâte de toamnă-iarnă când, scuturaţi de frisoane, stăm înfofoliţi sub o pătură groasă, cu un ceai fierbinte în mână. Să nu ne imaginăm că, dacă afară e cald şi frumos, suntem feriţi de neplăcerile unui episod de boală. Şi vara putem răci!
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
De ce răcim în sezonul cald?
Care e diferenţa dintre răcelile de vară şi cele de toamnă-iarnă?
Se manifestă la fel, doar capacitatea noastră de suportare a simptomelor e diferită. Dacă iarna ne e mai uşor să ne adaptăm, căci ne place să bem ceaiuri calde, să stăm în pat sub pătură, la căldură, vara e mai dificil să suporţi febra, să respiri, să bei lichide calde.
Cum se tratează?
Indiferent când apar, răcelile se tratează cu antivirale pe bază de plante şi uleiuri esenţiale. „Capsulele Biosept au o eficienţă confirmată în virozele respiratorii, opresc înmulţirea şi dezvoltarea virusurilor care au pătruns în organism, le inactivează şi le reduc puterea de infectare, scăzând inflamaţia. Tusea se poate calma cu ceaiuri din plante cu efect emolient sau expectorant, în funcţie de nevoi, cu siropuri şi comprimate de supt, toate din gama Plantusin. Pentru durerile în gât există comprimate de supt şi spray-uri”, recomandă dr. Dalia Faur, medic Fares.
Dacă simptomele se agravează sau reapar după câteva zile, dacă avem secreţii purulente (galben-verzui) şi febră, înseamnă că peste infecţia virală s-a suprapus una bacteriană. În acest caz, este nevoie de antibiotice. „Cele de sinteză vin cu efecte adverse: afectează flora intestinală, scad imunitatea, în timp, se dezvoltă rezistenţă la ele. Alternativa o reprezintă antibioticele naturale, pe bază de uleiuri esenţiale din plante, deosebit de eficiente şi puternice în stoparea infecţiei. Iar asta fără efecte adverse”, adaugă specialistul Fares.
Cum se previn răcelile de vară?
- Curăţă filtrele aparatelor de aer condiţionat şi fă lin trecerea de la căldura de afară la răcoarea din încăperi, din maşină. Adaptarea se face progresiv.
- Menţine o igienă corespunzătoare. Spală de fiecare dată fructele înainte de a le consuma, nu gusta direct de pe tarabă! Spală-te pe mâini cât mai des şi nu le duce murdare la nas şi la gură. Când eşti pe drumuri, poartă în geantă un gel dezinfectant. De asemenea, ai grijă la sursele de microbi din casă şi de la locul de muncă: telefonul, portofelul, geanta, banii sunt cele mai mari surse de microbi.
- Evită aglomeraţia şi/sau poartă mască în mijloacele de transport în comun.
- Întăreşte-ţi imunitatea, mănâncă sănătos, fă sport, odihneşte-te cât mai mult, evită alcoolul şi nopţile pierdute la terase.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta