Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii au lansat prima campanie naţională de conştientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi

Articol cu conţinut publicitar

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii au lansat prima campanie naţională de conştientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi

Foto: Societatea Română de Nefrologie

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Ministerul Sănătăţii au lansat prima campanie naţională de informare şi conştientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi (BCR).

Evenimentul a avut loc, joi, 9 martie, marcând astfel Ziua Mondială a Rinichiului. Iniţiativa vine în contextul prioritizării sănătăţii rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienţi cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât şi în rândul populaţiei generale.

Mesajul comunităţii ştiinţifice şi al autorităţilor atrage atenţia asupra principalilor factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum şi asupra importanţei evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”. 

Doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadii incipiente. Evaluarea gratuită a stării de sănătate a rinichilor este esenţială.

„Boala cronică de rinichi afectează mai bine de 10% din populaţia României, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială şi diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea în stadii avansate, atunci când evoluţia bolii este imposibil de încetinit. Concret, doar 1 din 10 persoane cu Boală Cronică de Rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecţiunii şi reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară şi renală. Ministerul Sănătăţii şi-a propus să schimbe această realitate pentru Boala Cronică de Rinichi, prioritizând depistarea precoce a bolii. Urmărim creşterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat Bolii Cronice de Rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaţionale – rata de filtarare glomerulară estimată şi raportul albumină-creatinină urinară. În acelaşi timp, iniţiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare şi conştientizare pentru Boala Cronică de Rinichi şi factorii de risc asociaţi”, a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii.

Diagnosticul şi intervenţia precoce salvează viaţa pacienţilor cu risc crescut de Boală Cronică de Rinichi

„Sunt foarte mulţi pacienţi care află că au BCR abia atunci când ajung în serviciile de urgenţă. Este important să lucrăm în echipă multidisciplinară pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi. Este necesară monitorizarea prin medicul de familie, corelată cu o abordare preventivă la nivelul specialiştilor în nefrologie şi în afecţiunile secundare care se asociază cel mai adesea cu BCR, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. De prea mult ori vedem rinichi grav afectaţi, oameni care mor, deşi n-au avut niciun semn de patologie renală”, a explicat Prof. univ. dr. Liliana Tuţă, preşedintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Implementarea unui cadru standardizat de diagnostic şi a unor reglementări specifice la toate nivelurile de asistenţă medicală este prioritară pentru Boala Cronică de Rinichi

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaş tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deşi investigaţiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor măsuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicaţiile asociate şi necesarul de dializă. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o abordare corectă şi practică a bolii cronice de rinichi în care diagnosticarea timpurie a BCR să fie prioritizată la nivel de legislaţie şi politici publice. Prin lansarea campaniei de azi, prima de acest fel în România, ne propunem să creştem nivelul de conştientizare cu privire la boala cronică de rinichi, să tragem un semnal de alarmă asupra factorilor de risc principali – hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2 şi bolile cardiovasculare - şi, în acelaşi timp, să îndemnăm persoanele cu risc crescut să îşi evalueze periodic starea de sănătate a rinichilor la medicul de familie”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

“Datele statistice privind incidenţa BCR, efectele devastatoare ale acestei boli care de cele mai multe ori este diagnosticată abia în stadii avansate, ne-au îndemnat să iniţiem prima campanie naţională de informare şi conştientizare pentru Boala Cronică de Rinichi. Ne propunem, alături de partenerii noştri, să prioritizăm diagnosticul şi intervenţia în stadii precoce în Boala Cronică de Rinichi, la toate nivelurile de asistenţă, pentru ca pacienţii care trăiesc cu acest diagnostic gravsă aibă cu adevărat o şansă la viaţă mai bună,” a declarat Prof. Univ. Dr. Gener Ismail, Preşedintele ales al Societăţii Române de Nefrologie

„Avem o oportunitate extraordinară de a moderniza şi eficientiza managementul în boala cronică de rinichi, prin prioritizarea diagnosticului în stadiile incipiente, în cabinetul medicului de familie. Pacienţii cu boli cardiovasculare, hipertensiune şi diabet vor fi evaluaţi şi monitorizaţi de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, până când evoluţia bolii cronice se modifică semnificativ. Intrăm aşadar într-o nouă etapă a asistenţei medicale primare, prin consultaţii şi evaluări de prevenţie în ceea ce priveşte boala cronică de rinichi. În acest moment, parteneriatul dintre medicii de familie şi medicii nefrologi este cu atât mai necesar, cu cât ne dorim cu toţii creşterea calităţii vieţii pacienţilor”, a declarat Şef Lucrări Adriana-Carmen Dogaru, Vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei

Evaluarea riscului, diagnosticul şi intervenţia precoce, din primele stadii ale BCR, sunt esenţiale în prevenirea şi încetinirea progresiei acestei boli, reducând semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale. Prin lansarea primei campanii naţionale de informare şi conştientizare pentru Boala Cronică de Rinichi, medicii şi autorităţile parcurg o etapă vitală pentru conştientizarea riscurilor asociate acestei boli, acţionând în interesul persoanelor care trăiesc cu această afecţiune, cu un mesaj clar şi ferm: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici