Partenerul sforăie şi nu te lasă să dormi? Poate suferi de sindromul de apnee în somn

Aproximativ unul din patru adulţi suferă de sindromul de apnee obstructivă în somn: în cea mai mare parte, sunt bărbaţi, dar şi femeile pot avea ceva de-a face cu asta, mai ales după menopauză, iar această tulburare respiratorie a somnului nu este diagnosticată într-un procent mare din cazuri.

Urmărește
525 afișări
Imaginea articolului Partenerul sforăie şi nu te lasă să dormi? Poate suferi de sindromul de apnee în somn

Partenerul sforăie şi nu te lasă să dormi? Poate suferi de sindromul de apnee în somn

Ce este sindromul de apnee în somn? „Este o tulburare respiratorie în somn caracterizată prin episoade repetate de obstrucţie completă (apnee) sau parţială (hipopnee) a căilor aeriene superioare, asociate cu scăderea oxigenării sângelui şi fragmentarea somnului. Oxigenarea redusă poate avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular, crescând riscul de a dezvolta hipertensiune arterială (mai evidentă la bărbaţi), fibrilaţie atrială, infarct şi accident vascular cerebral”, spun specialiştii

Şi vorbind despre creşterea tensiunii arteriale, unele studii au arătat că peste 50% dintre subiecţii care au hipertensiune arterială rezistentă la medicamente (adică care nu răspund la terapiile medicamentoase).

Cum îţi dai seama că suferi de asta?

Sforăitul este semnalul de alarmă tipic al unei obstrucţii parţiale a căilor respiratorii şi, în general, precede cu ani de zile apariţia episoadelor de apnee completă. De multe ori, cei care suferă de această tulburare nu observă nimic şi partenerul este cel care detectează pauzele de respiraţie. Alte simptome sugestive pentru acest sindrom sunt: ​​treziri cu senzaţie de sufocare, un somn agitat nocturn, nevoia de a te ridica des din pat în timpul nopţii, pentru a merge la urinat şi transpiraţii nocturne excesive.

Ce poţi face?

Orice tratamente chirurgicale otolaringologice (de exemplu amigdalectomia şi septoplastia) au ca scop îmbunătăţirea trecerii aerului şi corectarea în mod specific al modificărilor anatomice. Pacientul care urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale trebuie studiat în profunzime, evaluând toate locurile posibile de obstrucţie a căilor aeriene superioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici