Premieră la Timişoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

  • Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric, deoarece, din cauza unei conexiuni anormale, mâncarea pe care acesta o consuma ajungea în plămâni.
  • Este o intervenţie chirurgicală în premieră la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.
Urmărește
563 afișări
Imaginea articolului Premieră la Timişoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

Premieră la Timişoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

Pacientul, internat de urgenţă în Secţia de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeş, a fost diagnosticat cu o fistulă eso-traheală benignă. Prin această fistulă (o legătură anormală între două structuri ale corpului), mâncarea pe care o ingera pacientul ajungea în plămâni, în loc să ajungă în stomac, provocând infecţii repetate şi dificultăţi respiratorii severe, punându-i viaţa în pericol.

Intervenţia chirurgicală era singura posibilitate de salvare a vieţii pacientului.

Operaţia a avut nevoie de o pregătire riguroasă şi o execuţie precisă. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, având ca scop restabilirea continuităţii tractului digestiv şi evitarea comunicării anormale dintre esofag şi trahee.

„Intervenţia a presupus o pregătire foarte atentă, preoperatorie, a pacientului. Apoi, în timpul operaţiei, vorbim de mai mulţi timpi. Cel abdominal, în care am modelat stomacul într-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurându-se că acesta va avea suficientă lungime şi vascularizaţie adecvată pentru a fi transpus în mediastin. Apoi, în ceea ce numim timp toracic, s-a creat un „tunel” retrosternal, prin spatele sternului, până la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul. Ultima etapă a presupus suturarea precisă a celor două structuri, asigurând o etanşare perfectă pentru a preveni scurgerile şi a permite trecerea normală a alimentelor”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Operaţia, care a făcut posibila salvarea vieţii pacientului, a durat mai bine de 5 ore şi a fost realizată de o echipă complexă formată din chirurg toracic, chirurg generalist şi medic anestezist. Scopul final a fost acela de a oferi pacientului o calitate îmbunătăţită a vieţii, eliminând simptomele asociate fistulei eso-traheale şi restabilind funcţionalitatea normală a tractului digestiv.

„Intervenţiile chirurgicale esofagiene sunt foarte complexe şi se numără printre cele mai grele operaţii. Acestea presupun, pe lângă timpul îndelungat pe care pacientul îl petrece pe masa de operaţie, abilităţi speciale ale echipei operatorii, iar riscurile sunt foarte ridicate. Urmărirea postoperatorie a pacientului în acest caz este foarte importantă, şi asta pentru că, după finalizarea intervenţiei, acesta are nevoie de o îngrijire specială, atât din partea echipei de terapie intensivă, cât şi a medicului chirurg, pentru reluarea tranzitului intestinal, pentru îndepărtarea eventualelor 'colecţii' apărute, pentru anumite fistule postoperatorii. Deci, vorbim de o chirurgie grea”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

De la începutul anului, la Secţia de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeş au fost realizate peste 100 de intervenţii chirurgicale, majoritatea minim invazive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici