Prima pagină » Sănătate » Rafila: Nu există o baghetă magică prin care ministerul să rezolve problemele fiecărui spital

Rafila: Nu există o baghetă magică prin care ministerul să rezolve problemele fiecărui spital

Alexandru Rafila, propune reformarea salarizării în sănătate prin introducerea plății în funcție de performanță și responsabilizarea managerilor și autorităților locale pentru atragerea și eficiența personalului medical.
Rafila: Nu există o baghetă magică prin care ministerul să rezolve problemele fiecărui spital
Andreea Tobias
10 apr. 2025, 11:00, Politic

Sistemul de salarizare din domeniul medical trebuie reformat pentru a recompensa performanța și a elimina inechitățile existente în prezent, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Forumul Național de Neurologie.

„Plata pe bază de performanță este firească în domeniul medical, așa cum este firească în orice domeniu”, a subliniat ministrul, referindu-se la situațiile în care sunt medici care nu fac nimic, de exemplu chirurgi cu zero operații, dar care au același salariu cu alți colegi de-ai lor, care într-adevăr muncesc.

Rafila propune un model de salarizare format dintr-un salariu de bază și o componentă variabilă care să reflecte performanța profesională. De asemenea, ministrul consideră necesară creșterea autorității managerilor de spitale în luarea deciziilor legate de personalul medical.

„Dacă are personal medical pentru care plătește, dar nu face servicii medicale, vă dați seama că și bugetul spitalului este afectat”, a explicat Rafila.

O soluție avansată de ministru pentru măsurarea corectă a performanței este introducerea salariului în sistemul DRG (Diagnosis Related Groups).

„În momentul de față există o plată pentru salariu, în spitalele publice, și o plată pentru DRG. Introducerea salariului în DRG o să ne aducă la o realitate și în ceea ce privește performanța fiecărui medic și în ceea ce privește performanța fiecărui spital”, a declarat ministrul.

Problemele din spitale nu se rezolvă prin „magie”

Referitor la problema asigurării gărzilor de neurologie în județele care se confruntă cu deficit de personal, Rafila a afirmat că „nu există o baghetă magică prin care Ministerul Sănătății să rezolve problemele fiecărui spital”, subliniind că responsabilitatea revine în primul rând managerilor și autorităților locale.

„Diferențele care există între spitale care sunt de același rang în județe cu o dezvoltare economică similară, în care în unele spitale există asigurarea gărzilor, sunt condiții foarte bune de lucru, și în altele nu există aceste elemente, asta ține foarte mult de modul în care este administrat spitalul respectiv și modul în care autoritatea locală se implică în administrarea spitalului respectiv”, a explicat ministrul.

Rafila a anunțat finalizarea unui ghid de bună practică pentru autoritățile locale privind recrutarea personalului medical: „Avem un ghid de bună practică către autoritățile locale cum să facă să-și recruteze personal medical. Ce trebuie să facă un primar, un președinte de consiliu județean, un manager, ca să poată să aducă oameni tineri sau mai puțin tineri ca să lucreze în spitalul respectiv”.