- Home
- Sănătate
- (17.08.2023, 17:45)
- Daniel Contescu
Rinichiul de porc transplantat la un bărbat continuă să funcţioneze bine după 32 de zile de la xenogrefă
- Operaţia, efectuată de echipa profesorului Robert Montgomery, a legat organul modificat genetic de un pacient de 57 de ani aflat în moarte cerebrală.
- Este cea mai lungă perioadă înregistrată până acum în domeniul xenotransplantului de acest tip.
- Xenogrefa, grefa în care donatorul şi primitorul aparţin unor specii diferite, sunt chirurgi la Universitatea Langone din New York.
Urmărește
1142 afișări
Rinichiul de porc transplantat la un bărbat continuă să funcţioneze bine după 32 de zile de la xenogrefă
Încă un pas făcut în domeniul xenotransplantului: protagonişti sunt chirurgii Universităţii Langone din New York conduşi de profesorul Robert Montgomery, unul dintre pionierii în acest domeniu la nivel internaţional.
După ce, în 2021, a încercat fără succes un transplant la un pacient cu disfuncţie renală foarte severă, ţinut în viaţă de un ventilator, echipa a transplantat un rinichi de porc modificat genetic care continuă să funcţioneze bine după 32 de zile la un bărbat care a fost declarat mort conform criteriilor neurologice („moarte cerebrală”), inima fiindu-i ţinută în viaţă de aparate.
Recordul stabilit de transplant
Ceea ce este nou în comparaţie cu încercarea de transplant de acum doi ani este că xenotransplantul efectuat reprezintă, potrivit autorilor, cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic a funcţionat la o fiinţă umană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Într-o perioadă marcată de un deficitul cronic de organe pentru transplant uman, xenotransplantul este una dintre terapiile alternative pe care medicina le-a experimentat de un deceniu încoace.
„Pur şi simplu, nu sunt suficiente organe disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele”, spune Montgomery, care a primit, la rândul lui, un transplant de inimă în 2018.
„Prea mulţi oameni mor din cauza lipsei de organe disponibile şi cred cu tărie că xenotransplantul este o modalitate viabilă de a schimba asta”, mai spune medicul. Cu toate acestea, mai sunt multe probleme de depăşit: compatibilitate imunologică şi fiziologică, biosecuritate, aspecte etice şi de reglementare.
Intervenţia
Operaţia, efectuată pe 14 iulie şi condusă de Robert Montgomery, a fost a cincea xenogrefă efectuată la NYU Langone. Studiul pe acest caz va continua până la jumătatea lunii septembrie 2023.
„Această lucrare demonstrează că un rinichi de porc, cu o singură modificare genetică şi fără medicamente sau dispozitive experimentale, poate înlocui funcţia unui rinichi uman timp de cel puţin 32 de zile, fără să fie respins”, explică profesorul Montgomery, care anterior a efectuat primul test din lume de transplantare a unui rinichi de porc modificat genetic la un om decedat pe 25 septembrie 2021, intervenţie urmată de o a doua procedură similară, la 22 noiembrie 2021.
Chirurgii Institutului de Transplant au efectuat şi două transplanturi de inimă de porc modificate genetic, în vara anului 2022.
Rinichiul de porc a produs urină
Primul obstacol de depăşit în xenotransplant este prevenirea aşa-numitei respingeri hiperacute, care apare de obicei la câteva minute după ce un organ animal este conectat la sistemul circulator uman.
Prin „eliminarea” genei care codifică biomolecula cunoscută sub numele de alfa 1,3 galactoză sau alfa-gal (identificată ca responsabilă pentru respingerea rapidă mediată de anticorpi a organelor de porc la oameni), respingerea imediată a fost evitată în toate cele cinci xenotransplanturi de la NYU Langone.
În plus, glanda timus a porcului, care este responsabilă pentru educarea sistemului imunitar, a fost încorporată sub stratul exterior al rinichilor, pentru a evita noi răspunsuri imune întârziate.
S-a demonstrat că combinaţia de modificări previne respingerea organelor, păstrând în acelaşi timp funcţia rinichilor. Pentru a se asigura că funcţia renală a organismului a fost susţinută exclusiv de rinichiul de porc, ambii rinichi nativi ai primitorului transplantului au fost îndepărtaţi chirurgical.
Rinichiul de porc transplantat a început să producă urină imediat, fără semne de respingere hiperacută.
S-au făcut biopsii săpătmânale
În timpul fazei de observaţi, personalul UTI a menţinut suportul circulator al pacientului în timp ce performanţa rinichiului porcin a fost monitorizată şi prelevată cu biopsii săptămânale.
Nivelurile creatininei, un produs rezidual găsit în sânge, care este un indicator al funcţiei renale, au fost în intervalul optim pe durata studiului şi nu au existat dovezi de respingere la biopsie. Această cercetare importantă a fost posibilă de familia unui bărbat de 57 de ani care a ales să-şi doneze corpul, după ce a fost declarat în moarte cerebrală.
În Statele Unite există peste 103.000 de persoane pe listele de aşteptare pentru un transplant, dintre care aproape 88.000 aşteaptă un rinichi, potrivit datelor recente de la Federal Organ Procurement and Transplantation Network (OPTN). În 2022, aproximativ 26.000 de persoane au primit un transplant de rinichi. Între timp, aproape 808.000 de oameni au boală renală în stadiu terminal.
Rinichiul şi glanda timus utilizate în această procedură au fost achiziţionate de la un anumit tip de porc pe care, în decembrie 2020, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) l-a aprobat ca o potenţială sursă de terapii umane, precum şi hrană pentru persoanele cu alfa - sindromul gal, o alergie la carne cauzată de o muşcătură de căpuşă.
Monitorizarea receptorului de rinichi de porc va continua încă o lună.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump