Riscul de deces scade cu 50% pentru cei care au o anumită caracteristică psihologică

A avea o minte capabilă să se adapteze chiar şi la situaţii dificile şi să reacţioneze la acestea ar putea promova longevitatea.

Urmărește
6268 afișări
Imaginea articolului Riscul de deces scade cu 50% pentru cei care au o anumită caracteristică psihologică

Riscul de deces scade cu 50% dacă aveţi două caracteristici psihologice

Viaţa ne prezintă adesea întorsături neaşteptate şi situaţii dificile pe care nu le putem înfrunta întotdeauna în cel mai bun mod şi cu claritatea potrivită.

Rezilienţa, adică capacitatea de a persista în dificultăţi şi de a se adapta la schimbări inevitabile, se dobândeşte şi se îmbunătăţeşte cu experienţa şi poate că secretul longevităţii constă şi în capacitatea noastră de a ne adapta în faţa adversităţii şi de a reacţiona.

Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat în China pornind de la o serie de date culese în Statele Unite.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Sun Yat-Sen din Shenzhen, a avea o minte capabilă să se adapteze chiar şi la situaţii dificile şi să reacţioneze la acestea ar putea promova longevitatea, mai ales când îmbătrâneşti şi evenimentele neaşteptate devin mai dese.

Rezultatele cercetării, publicate în BMJ Mental Health, dezvăluie că cei peste 50 de ani cu rezistenţă mentală mai mare au un risc mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu cei cărora le este mai greu să reacţioneze în faţa unor evenimente neaşteptate şi în situaţii dificile.

Cum a fost realizat studiul

Cercetătorii chinezi au început cu date culese din Studiul privind sănătatea şi pensionarea din Statele Unite (HRS), un studiu pe termen lung realizat de Survey Research Center al Institutului de Cercetare Socială al Universităţii din Michigan pe un eşantion reprezentativ, cu populaţie americană de peste 50 de ani.

Cei peste 20.000 de subiecţi implicaţi în acest studiu, început în 1992, sunt rugaţi la fiecare doi ani să răspundă la o serie de întrebări despre multe aspecte ale vieţii şi sănătăţii: muncă, venituri economice, planuri de pensie, proprietate, asigurări de sănătate, eventuale dizabilităţi şi probleme de sănătate, abilităţi cognitive, proceduri medicale suferite şi multe altele.

Pornind de la datele colectate de-a lungul anilor în cadrul acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-Sen au selectat informaţii despre 10.569 de participanţi cu o vârstă medie de 66 de ani, inclusiv 3.489 de persoane care au murit în perioada de monitorizare.

Ţinând cont de scorurile pe o scară de la 0 la 12 atribuite calităţilor precum perseverenţa, calmul, autosuficienţa şi conştientizarea că unele experienţe trebuie să fie înfruntate singure, a reieşit că cu cât scorul este mai mare, cu atât riscul de deces din orice cauză este mai scăzut.

Mai exact, şansele de supravieţuire pe 10 ani au fost de 61% pentru cei cu cea mai scăzută rezistenţă, între 72% şi 79% pentru grupurile de rezistenţă intermediară şi până la 84% pentru indivizii cu cea mai mare rezistenţă mentală.

Studiul a constatat că cei mai rezistenţi subiecţi au avut cu 53% mai puţine şanse de a muri din orice cauză în următorii 10 ani, comparativ cu indivizii cu rezistenţă mentală mai scăzută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici