România este ţara UE cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin

Anual, în România, infecţiile cu HPV sunt responsabile de apariţia a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin şi peste 1.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestui tip de cancer, deşi cele circa 4 - 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare şi screening.

Urmărește
1109 afișări
Imaginea articolului România este ţara UE cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin

Asociaţia Internaţională Papillomavirus marchează, la nivel global, pe 4 martie, Ziua Internaţională de Conştientizare privind HPV (virusul papilloma uman) pentru a atrage atenţia asupra riscurilor asociate infecţiei cu acest virus şi a modalităţilor prin care pot fi prevenite bolile cauzate de acesta, transmit Asociaţia Mame pentru Mame şi Spitalul Clinic Colţea, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

„România este ţara Uniunii Europene cu cea mai mare incidenţă (de 2,5 ori mai mare) şi mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin. Anual, în România, infecţiile cu HPV sunt responsabile de apariţia a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin şi peste 1.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestui tip de cancer, deşi cele circa 4 - 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare şi screening. Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani”, se arată în comunicat.

Vestea bună este că există o cale sigură şi eficientă pentru prevenirea infecţiei cu HPV: vaccinarea, potrivit Asociaţiei Mame pentru Mame şi Spitalului Colţea.

„Vestea şi mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecţie, de peste 90%, dacă este administrat în adolescenţă. Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 şi 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecţia cu HPV şi cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puţin bună este că la momentul actual doar 10% din părinţii de fete ştiu şi cer acest vaccin gratuit pentru copii lor. Pe 4 martie facem încă o dată un gest public pentru ca un număr cât mai mare de părinţi de fete să afle despre prevenţia infecţiei cu HPV, vaccin de care pot beneficia gratuit”, a declarat Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame.

În România, vaccinarea împotriva infecţiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Naţional de Imunizare, pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 şi 18 ani. Vaccinarea este gratuită şi se face la solicitarea părinţilor/ reprezentanţilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie.

Pe lângă cancerul de col uterin, infecţia cu HPV este asociată şi cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine - penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus.

Spitalul Clinic Colţea este un etalon în tratarea pacienţilor cu cancer de col uterin şi nu numai, care susţine vaccinarea anti-HPV.

Conform GLOBOCAN, cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România. În cazul cancerelor orofaringiene România are a treia cea mai mare incidenţă din UE27 şi a doua cea mai mare rată de deces. Asociaţia Mame pentru Mame este membră a grupului de lucru HPV Action Network, parte a Organizaţiei Europene a Cancerului, care are ca obiectiv eliminarea cancerelor şi a altor afecţiuni determinate de infecţia cu HPV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici