Prima pagină » Sănătate » România, printre ultimele locuri în UE la donarea de organe

România, printre ultimele locuri în UE la donarea de organe

România se află printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de donatori de organe, cu doar cinci donatori la un milion de locuitori. O nouă asociație înființată de patru adolescenți își propune să promoveze donarea de organe în rândul românilor.
România, printre ultimele locuri în UE la donarea de organe
Iris Dutescu
31 mart. 2025, 15:32, Social

În acest moment, 4.029 de români sunt pe listele de așteptare pentru un transplant, se arată în comunicatul Asociației „Prin tine faci bine”.

„Considerăm că este necesar ca donarea de organe să fie adusă în prim-planul dezbaterilor publice și să fie tratată ca o prioritate. Pacienții de pe listele de așteptare merită ca transplantul de organe să devină o soluție viabilă, reală. Donarea de organe și țesuturi este un act de altruism suprem, un gest care poate face diferența dintre viață și moarte pentru cei aflați pe listele de așteptare pentru un transplant”, spune Eva Belinski, co-fondatoarea asociației.

Potrivit comunicatului, în România, o persoană poate deveni donator de organe prin exprimarea unui consimțământ informat, oficializat printr-un acord expres obținut la notar. Cu toate acestea, chiar și în prezența acestui document, procesul de donare nu este garantat, deoarece decizia finală nu aparține exclusiv persoanei care și-a exprimat acordul. Astfel, chiar dacă a fost semnat un consimțământ în mod oficial, prelevarea de organe poate fi împiedicată.

Doar șase țări din UE mai folosesc acordul informat, în timp ce celelalte folosesc acordul prezumat, transmite sursa citată. În cadrul celui din urmă, se pleacă de la prezumpția că toți oamenii vor să își doneze organele, iar cei care nu vor să devină donatori trebuie să semneze o declarație împotriva donării la notar.

Asociația își propune să organizeze campanii de informare în școli, comunități, și social media, să promoveze voluntariatul și implicarea activă a tinerilor și să aducă pe agenda publică teme precum necesitatea unei legislații clare și a unui sistem facil pentru a acorda consimțământul de a deveni donator.