- Home
- Sănătate
- (28.08.2023, 21:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sănătatea inimii depinde de gingii
Un studiu confirmă legătura dintre sănătatea orală şi bolile de inimă.
Urmărește
1394 afișări
Există o legătură care leagă inima de dinţi şi gingii. Ppotrivit oamenilor de ştiinţă, acolo ar putea fi ascunsă cauza multor afecţiuni cardiace. Iar conştientizarea lor ar putea fi primul pas în prevenirea lor. Astfel spune că este un studiu recent al Universităţii Mount Royal din Canada, conform căruia starea de sănătate a cavităţii bucale poate fi un indicator precoce al problemelor cardiovasculare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
„Am descoperit că într-un grup de adulţi tineri fără semne de boală a gingiilor, niveluri mai ridicate de inflamaţie orală au fost asociate cu o dilatare redusă a arterelor, un semn de avertizare timpurie al problemelor cardiovasculare”, explică dr. Trevor King, primul autor al studiului. „Acest lucru sugerează că, având grijă de sănătatea gingiilor de la o vârstă fragedă, putem preveni apariţia bolilor de inimă mai târziu în viaţă, o cauză principală a mortalităţii în ţările occidentale”.
Sănătatea gingiilor şi sănătatea inimii sunt legate
Cercetătorii au recrutat 28 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, fără factori de risc cardiovascular cunoscuţi sau boală activă a gingiilor. După un post de 6 ore, li s-a cerut să-şi clătească gura cu soluţie salină sterilă, care a fost apoi analizată în laborator pentru a măsura prezenţa globulelor albe, recunoscute universal ca indicatori ai inflamaţiei gingiilor.
Ulterior, participanţii au fost supuşi unui EKG şi la măsurarea tensiunii arteriale, dilatare mediată de flux şi viteza undei pulsului, două teste care se referă la sănătatea arterială.
Rezultatele au arătat că niveluri mai mari de globule albe din salivă au fost asociate semnificativ cu o dilatare redusă a arterelor mediată de flux. Acest lucru sugerează că chiar şi inflamaţia uşoară a gingiilor poate avea un impact negativ asupra funcţiei vaselor de sânge şi poate fi un semn de avertizare timpurie al viitoarelor probleme cardiovasculare.
Potrivit autorilor, inflamaţia gingivală poate duce, de fapt, la eliberarea de citokine şi alţi mediatori în fluxul sanguin care modifică capacitatea normală de dilatare a vaselor, necesară pentru a ajusta aportul de sânge în diferite părţi ale corpului.
Limitările studiului
„Testul pentru apă de gură ar putea fi folosit în cadrul unui control anual al medicului de familie sau al dentistului. Este uşor de utilizat ca instrument pentru măsurarea inflamaţiei bucale în orice clinică”, adaugă Michael Glogauer, Universitatea din Toronto, Canada, coautor al studiului.
Deşi studiul a avut unele limitări, cum ar fi numărul (mic) de participanţi şi absenţa bolii evidente a gingiilor, rezultatele se încadrează într-o linie emergentă de cercetare, care consolidează ideea unei legături între sănătatea orală şi cea orală. Până acum, o legătură nu fusese încă demonstrată la o vârstă fragedă şi în absenţa bolii gingivale evidentă clinic.
„Al nostru este un studiu-pilot. Sperăm să creştem populaţia de studiu şi să explorăm în continuare aceste constatări. Sperăm, de asemenea, să includem mai mulţi oameni cu gingivită şi parodontită mai avansate, pentru a înţelege în continuare impactul diferitelor niveluri de inflamaţie gingivală asupra măsurilor cardiovasculare.
Putem spune deja că igiena orală optimă, pe lângă vizitele regulate la stomatologie, este întotdeauna recomandată, mai ales în lumina acestor dovezi”, conchide King.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe