Melanomul de unghie, cunoscut şi sub denumirea de melanom unghial, se dezvoltă din matricea unghială şi afectează patul şi lama unghială. „Melanomul de unghie reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de melanom şi este adesea diagnosticat târziu, deoarece simptomele sale pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni mai puţin grave, cum ar fi hematoamele sau infecţiile unghiale”, explică dr. Alexandra Zota, primar dermatolog.
Unul dintre primele semne ale melanomului unghial este apariţia unei linii sau dungi maronii sau negre sub unghie, cunoscută sub denumirea de „melanonichie”. Aceasta poate fi confundată cu o lovitură sau cu o simplă ciupercă a unghiei.
Dr. Zota subliniază că orice schimbare a culorii unghiei care persistă sau se extinde ar trebui să ridice semne de întrebare şi să fie evaluată de un dermatolog.
Alte semne care ar putea indica prezenţa unui melanom de unghie includ:
– Unghia poate deveni mai groasă sau poate începe să se deformeze pe măsură ce melanomul se dezvoltă.
– Unele persoane pot experimenta durere sau sângerare la nivelul unghiei afectate.
– Dacă pigmentul întunecat începe să se extindă către pielea din jurul unghiei (cunoscut ca „semn Hutchinson”), acesta este un semnal de alarmă major.
De ce este important să nu ignorăm aceste semne? „Această formă de melanom are o rată de supravieţuire mai scăzută în comparaţie cu alte tipuri de melanom, în mare parte din cauza diagnosticării tardive. Tocmai de aceea e important să ne reamintim că în cancerul de piele, o simplă privire poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Din păcate, mulţi pacienţi ajung la medic abia în stadii avansate, când tratamentul este mult mai complicat”, adaugă medicul.
Dacă observaţi orice schimbare neobişnuită a unghiei, primul pas este să consultaţi imediat un dermatolog. „Nu ignoraţi niciun semn sau simptom care persistă mai mult de câteva săptămâni. Este mai bine să fiţi precauţi şi să verificaţi decât să riscaţi o întârziere în diagnosticare”, subliniază dr. Alexandra Zota.
Diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi prognosticul melanomului unghial. Un dermatolog poate efectua o examinare detaliată a unghiei şi, dacă este necesar, o biopsie pentru a confirma prezenţa melanomului.
„Tratamentul pentru melanomul de unghie variază în funcţie de stadiul bolii, dar poate include îndepărtarea chirurgicală a unghiei şi a ţesutului afectat, urmată de tratamente adiţionale dacă melanomul s-a răspândit”, mai explică specialistul.