- Home
- Sănătate
- SIBIU, (05.06.2023, 13:20)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sibiu: Ficat, rinichi şi cornee, prelevate de la un pacient în moarte cerebrală
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară, luni, o intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală, aceasta fiind prima din 2023.
Urmărește
340 afișări
Bărbatul de 54 de ani aflat în moarte cerebrală a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie - Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopoedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă 3 iunie, de către doi medici primari ATI.
Duminică, dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI - coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. De asemenea, a fost obţinut acordul pentru prelevare şi de la Serviciul de Medicină Legală. După obţinerea acordurilor, au fost demarate procedurile necesare prelevării, dr. Tiberiu Toabeş luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Procesul de prelevare a început luni, în jurul orei 10.00, şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea.
La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii. Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuată de către dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.
Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea dr. Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.
„Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal cât şi al întregii echipe implicate, pentru că într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare, pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe