Specialiştii distrug mitul berii care merge de minune după sport

  • A bea o bere după mişcare pare o idee bună, fiind vorba despre o băutură bogată în substanţe nutritive.
  • Specialiştii atrag atenţia că lucrurile nu stau chiar aşa şi oferă argumente ştiinţifice în sprijinul ideii.
  • Conform unor statistici, berea este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă şi ceai.
Urmărește
3468 afișări
Imaginea articolului Specialiştii distrug mitul berii care merge de minune după sport

Specialiştii distrug mitul berii care merge de minune după sport

Există numeroase utilizări ale berii, socotită când aliment, când băutură alcoolică. Sunt cei care o promovează ca băutură ideală după antrenament, deoarece este bogată în substanţe nutritive preţioase. Dar este oare o idee bună să bei bere după sport? Sunt argumente pro şi contra.

Bere şi sport: posibile beneficii după un antrenament 

Deşi berea nu este băutura tipică pentru sport, este adevărat că unele dintre proprietăţile sale pot susţine corpul după exerciţii.

Berea se face cu apă, cereale, hamei şi drojdie. În consecinţă, este o sursă decentă de carbohidraţi. Şi întrucât atunci când antrenăm glicogenul - forma de carbohidraţi depozitaţi în corp - se poate epuiza, o băutură care completează rezervele de energie ar putea fi utilă.

Unele beri conţin electroliţi esenţiali

În timpul exerciţiilor de intensitate moderată până la mare, pierdem o mulţime de electroliţi prin transpiraţie. Electrolitii sunt minerale, inclusiv sodiu, potasiu, magneziu şi calciu, care îndeplinesc diferite funcţii importante ale corpului, cum ar fi menţinerea unui echilibru corect al pH-ului, echilibrarea nivelului apei şi facilitarea transmiterii nervoase.

Băuturile sportive tradiţionale oferă electroliţi esenţiali pentru a ajuta la rehidratarea organismului după antrenament. Ceea ce explică popularitatea berilor electrolitice, beri la care s-au adăugat electroliţi suplimentari.

Bere şi antioxidanţi

Din cauza hameiului, berea conţine o cantitate bună de antioxidanţi: acestea sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi, adică acele molecule care promovează inflamaţia cronică a corpului şi cresc riscul de boli. Mai exact, berea este bogată în polifenoli, antioxidanţii care se găsesc de obicei în fructe şi legume. Aceşti compuşi ar putea fi motivul pentru care unii oameni de ştiinţă consideră că un consum modest de bere este asociat cu o sănătate mai bună a inimii şi un risc redus de cancer.

Bere şi sport: riscuri şi efecte secundare ale berii după antrenament 

În timp ce consumul de bere după sport are beneficii potenţiale, există şi multe dezavantaje.
Berea dezhidratează. Berea conţine alcool, iar alcoolul tinde să ne dezhidrateze. Prin urmare, pentru a obţine un beneficiu din bere, ar trebui să eliminăm ingredientul său principal ... alcoolul, deoarece hidratarea este esenţială atunci când vine vorba de recuperare după o performanţă sportivă. Acest lucru ar explica de ce unele beri electrolitice sunt, de asemenea, non-alcoolice. Acestea fiind spuse, cantităţi minime de alcool, precum cele găsite în berea lager, conform unor studii, nu ar produce un efect semnificativ de deshidratare. Secretul, ca întotdeauna, este să fie cu măsură.

Poate încetini sinteza proteinelor

Pentru a contracara stresul indus de exerciţii, corpul activează sinteza proteinelor, un proces complex care creează proteine noi pentru a repara şi întări muşchiul. Vestea proastă? Ştiinţa ne spune că un consum de alcool după un antrenament poate afecta sinteza proteinelor musculare. La rândul său, acest lucru ar putea întârzia timpul de recuperare. Şi acest lucru este valabil mai ales atunci când dozele permise de alcool sunt depăşite.

Concluzii: da sau nu bere după antrenament?

Berea are un gust răcoritor, dar nu este băutura ideală pentru sport.

Este adevărat, consumul de bere după un antrenament poate oferi unele beneficii, dar, pe de altă parte, poate compromite sinteza proteinelor musculare şi poate promova dezhidratarea.

În majoritatea cazurilor, prin urmare, este mai bine să preferaţi o băutură răcoritoare pentru a umple nivelurile de energie şi lichide.

Cu toate acestea, există beri special formulate pentru a furniza electroliţi, care pot ajuta la contracararea acestor efecte secundare. Şi, de asemenea, beri concepute pentru sportivi şi îmbogăţite cu proteine.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici