- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (06.08.2024, 08:54)
- Georgiana Mihalache ,
Statistică: numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu 50% într-un deceniu
Numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu 50% în perioada 2012-2021, până la 1,3 milioane de oameni în evidenţa medicilor. Creşterea numărului de diabetici este în strânsă corelaţie cu creşterea consumului de băuturi carbonatate dulci, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
869 afișări
Statistică: numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu 50% într-un deceniu
Alimentaţia este un factor important pentru sănătate, iar produsele pe care le consumăm pot influenţa direct apariţia unor boli cronice, cum este de exemplu diabetul, cred nutriţioniştii şi medicii diabetologi. Cifrele indică în ultimii ani o creştere de 50% a numărului de persoane cu diabet într-un deceniu.
În acelaşi timp, România este o piaţă bună pentru consumul de produse de patiserie, în faţa marilor reţele de astfel de magazine fiind permanent cozi.
Şi la băuturile „cu bule“ suntem primii la consum, iar marile reţele internaţionale de fast-food care încă nu sunt prezente pe piaţa locală tatonează terenul, pe fondul apetitului clienţilor pentru astfel de mâncare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„La cabinet vin în special fete pe la 18 - 20 de ani care vin cu insulinorezistenţă. Simptomele apar mult mai devreme, obezitatea este un factor determinant. Factorii care duc la apariţia diabetului sunt alimentaţia inadecvată, sedentarismul, lipsa sportului, a activităţii fizice“, spune Andreea Pavel, drd., nutriţionist dietetician, fondatoarea cabinetului Napoca Nutrition.
Produse de patiserie, fast-food şi sucurile carbogazoase sunt trei produse pe care nutriţionista nu le-ar consuma.
Cifrele arată însă că România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, cu 70-80 de kilograme per capita. În plus, nouă din zece copii consumă dulciuri în fiecare zi, iar un român bea în medie din retail 215 litri de băuturi răcoritoare, inclusiv apă, sucuri şi energizante, cifră care ne plasează pe locul al doilea în regiune din punctul de vedere al consumului.
Cele mai vândute băuturi carbogazoase dulci din România, Coca-Cola şi Pepsi, au o mare concentraţie de zahăr. Într-o cutie de 330 ml, Coca-Cola are conform etichetei 35 g zahăr, ceea ce înseamna trei linguri mari de zahăr. Pepsi are la 330 ml, 23 grame de zahăr.
O primă încercare de limitare a consumului de sucuri cu bule este introducerea accizei aplicate exclusiv băuturilor răcoritoare cu conţinut de zahăr. Rezultatul acestei măsuri?
Scădere a pieţei de 5% în primul trimestru din 2024, urmată de un protest al producătorilor care ameninţă cu reducerea investiţilor şi restructurări.
„Pentru fiecare pacient cu diabet diagnosticat există încă unu care nu-i diagnosticat, pentru că diabetul de tip 2, care înseamnă 90-95% din numărul de diabetici, evoluează asimptomatic mult timp şi de multe ori e descoperit întâmplător“, a spus pentru ZF prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Ceea ce mâncăm, dar mai ales cât mâncăm reprezintă cheia în menţinerea unei stări de sănătate bună, cred specialiştii.
Prin alimentaţie se pot ameliora simptomele, mai ales în cazul tinerilor, mai spune Andreea Pavel.
„Concomitent cu tratamentul medicamentos, trebuie să adopte o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată şi să crească nivelul de activitate fizică. În acelaşi timp, trebuie să-şi îmbunătăţească somnul, stilul de viaţă şi să înveţe să coabiteze cu stresul“, mai spune Andreea Pavel.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump