- Home
- Sănătate
- (04.04.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ştiinţa explică de ce alimentele grase şi bogate în zahăr ne schimbă creierul: ce au păţit oameni care au mâncat iaurt timp de 8 săptămâni
Urmărește
17258 afișări
Ştiinţa explică de ce alimentele grase şi bogate în zahăr ne schimbă creierul: ce au păţit oameni care au mâncat timp de 8 săptămâni iaurt
Alimentele bogate în grăsimi şi în zaharuri pot modifica unele părţi ale creierului. Acest fapt este explicat de un studiu la care au participat numeroşi cercetători germani de la universităţile din Köln şi din Düsseldorf, publicat în revista Cell Metabolism.
Studiu făcut întâi pe şoareci
Aceste alimente, de fapt, alterează centrii de recompensă ai creierului şi modifică răspunsurile creierului la acest tip de alimente şi, în consecinţă, scad dorinţa şi nevoia de a mânca diferite alimente. Prin urmare, aceste adaptări ale creierului pot creşte riscul de obezitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dr. Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Plank pentru Cercetarea Metabolismului din Köln, unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat motivul acestui mecanism pentru Medical News Today: „Un prim studiu pe şoareci a arătat deja că dieta poate schimba preferinţele personale şi recablarea circuitelor cerebrale. Am vrut să înţelegem dacă acest lucru s-ar putea întâmpla şi la oameni”.
Diferenţă de grăsimi la iaurt
Cercetătorii au împărţit participanţii la studiu - toţi cu o greutate normală - în două grupuri, timp de 8 săptămâni. Primul grup a mâncat iaurt bogat în grăsimi şi zahăr de două ori pe zi. În schimb, al doilea grup a primit iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi şi zahăr de două ori pe zi.
În afară de asta, grupurile şi-au continuat dieta obişnuită. La participanţii din primul grup a existat o reducere semnificativă a dorinţei de a consuma alimente mai puţin grase. Astfel, a fost posibil să se evalueze impactul alegerilor alimentare asupra sistemului dopaminergic, calea cerebrală care activează centrii de motivaţie şi recompensă.
Legăturile dintre alimente şi creier
„Studiul nostru arată că consumul zilnic pe termen scurt de alimente bogate în grăsimi şi zahăr afectează negativ preferinţele creierului nostru pentru alimente mai uşoare.
De asemenea, este surprinzător faptul că aceste alimente nu numai că rebranşează circuitele creierului care sunt activate ca răspuns la aportul alimentar, ci şi pe cele legate de învăţare”, a explicat dr. Tittgemeyer.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe