STUDIU: activitatea fizică este factor de protecţie împotriva cancerului de sân

Un stil de viaţă sedentar poate creşte riscul de cancer de sân, în timp ce activitatea fizică regulată, nu neapărat intensă, îl poate reduce, a evidenţiat o cercetare publicată de British Journal of Sports Medicine (British Medical Journal).

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului STUDIU: activitatea fizică este factor de protecţie împotriva cancerului de sân

Noutatea, în comparaţie cu studiile anterioare, este că în acest caz s-a evidenţiat o corelaţie directă între activitatea fizică şi riscul mai mic de cancer de sân.

„Înainte de acest ultim studiu, existau dovezi pur observaţionale cu privire la riscul mai scăzut de cancer de sân la femeile care fac sport. Acest ultim studiu, pe de altă parte, stabileşte o legătură cauzală datorită randomizării mendeliane, deoarece traversează un panou de gene legate de atitudinea faţă de activitatea fizică, evenimentul advers (adică cancerul de sân) şi comportamentul în sine (sau activitatea fizică).

De aici reiese legătura directă dintre stilul de viaţă activ şi riscul mai scăzut de cancer de sân”, explică dr. Stefano Magno, chirurg mamar, şeful Centrului Komen Italia pentru tratamente integrate în oncologie (Serviciul de terapii integrate) al Fundaţiei Spitalului Universitar Gemelli IRCCS din Roma.

Prin urmare, noul studiu adaugă o confirmare la ceea ce a apărut anterior cu privire la rolul activităţii fizice ca factor de protecţie împotriva cancerului de sân. Dar de ce se întâmplă asta?

„În primul rând este bine de reţinut că, în ceea ce priveşte un stil de viaţă sedentar, trebuie să vorbim de un factor de risc şi nu de o cauză directă. Cancerele, nu doar cancerele de sân, ci toate tipurile de cancer, sunt boli multifactoriale. Printre factorii de risc, însă, un stil de viaţă sedentar este adesea trecut cu vederea. Aceste studii, pe de altă parte, par să spună că este unul dintre factorii preponderenţi”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cancer,
studiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici