Prima pagină » Sănătate » Studiu: Dieta cu puțini carbohidrați oferă beneficii metabolice similare postului intermitent

Studiu: Dieta cu puțini carbohidrați oferă beneficii metabolice similare postului intermitent

Reducerea carbohidraților din alimentație, chiar și fără restricții calorice semnificative, poate oferi aceleași beneficii metabolice ca și postul intermitent, conform unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.
Studiu: Dieta cu puțini carbohidrați oferă beneficii metabolice similare postului intermitent
Andreea Tobias
13 apr. 2025, 17:33, Social

Oamenii de știință au examinat adulți cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, clasificați ca având kilograme în plus sau obezitate.

Participanții au urmat trei planuri alimentare diferite pe parcursul unei singure zile: o dietă standard cu niveluri tipice de carbohidrați, o dietă săracă în carbohidrați cu un aport caloric normal și o dietă săracă în carbohidrați cu restricție calorică semnificativă.

Rezultatele au arătat că ambele diete cu conținut redus de carbohidrați, indiferent de reducerea caloriilor, au dus la îmbunătățiri ale markerilor metabolici ai participanților și la o mai bună gestionare a unei mese bogate în grăsimi, inclusiv niveluri reduse de trigliceride – un tip de grăsime din sânge care poate duce la boli de inimă – și o trecere spre arderea grăsimilor pentru energie.

„Am descoperit că, prin simpla restricționare a carbohidraților, fără a suporta restricții calorice extreme, putem obține efectele metabolice asociate cu postul pe termen scurt. Acest lucru sugerează că reducerea periodică a aportului de carbohidrați ar putea fi o modalitate mai accesibilă și sustenabilă pentru oameni de a-și gestiona și îmbunătăți sănătatea metabolică”, a explicat Dr. Adam Collins, coautor al studiului și profesor asociat de nutriție la Universitatea Surrey.

Studiul, publicat în European Journal of Nutrition, a evidențiat, de asemenea, că, deși participanții au experimentat o creștere a senzației de foame în zilele cu conținut scăzut de carbohidrați, aceasta nu s-a tradus printr-un aport alimentar crescut în următoarele două zile. Acest lucru sugerează că organismul se poate adapta la aportul redus de carbohidrați, făcând potențial mai ușoară aderarea la această dietă pe termen lung.

„Această cercetare oferă o perspectivă nouă și promițătoare asupra intervențiilor dietetice pentru sănătatea metabolică și ar putea avea un impact asupra gestionării afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea”, a adăugat Dr. Collins.