- Home
- Sănătate
- WASHINGTON, (02.11.2019, 12:04)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu îngrijorător: Rujeola induce „amnezie” sistemului imunitar
Virusul care provoacă rujeola are capacitatea de a şterge memoria sistemului imunitar, lăsând organismul vulnerabil în faţa unor boli de care anterior era protejat, potrivit rezultatelor a două studii recente, citate de cnn.com.
Urmărește
542 afișări
Studiu îngrijorător: Rujeola induce „amnezie” sistemului imunitar
Cele două studii, apărute în publicaţiile Science şi Science Immunology, au stabilit că virusul înalt contagios şi potenţial fatal poate induce sistemului imunitar o aşa-numită „amnezie", eliminând anticorpii care protejau organismul de alte boli.
Cercetători de la Harvard Medical School din SUA, autorii studiului apărut în Science, au prelevat mostre de sânge de la copii, înainte şi după ce s-au îmbolnăvit de rujeolă. În cazul a 73% dintre pacienţi, virusul a eliminat 11% dintre anticorpii protectori din organism, făcându-i vulnerabili în faţa unor boli la care anterior fuseseră imuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Este vorba despre anticorpi formaţi în urma administrării unor vaccinuri contra unor infecţii diverse, de la gripă la tuberculoză. Acesta este motivul pentru care epidemiile de rujeolă pot cauza o creştere a numărului cazurilor de alte maladii grave.
Potrivit autorilor studiului, pacienţii care supravieţuiesc rujeolei îşi vor recăpăta în cele din urmă imunitatea pierdută, dar doar dacă vor fi expuşi din nou la acele maladii, caz în care organismul generează din nou anticorpi protectori.
„Echipa a arătat în premieră că rujeola readuce sistemul imunitar uman la starea imatură a bebeluşilor, limitând capacitatea de a răspunde unor infecţii noi", se arată şi într-un comunicat de presă al cercetătorilor de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie, autori ai studiului publicat în Science Immunology.
Virusul rujeolei, tipic uman, este înalt contagios - 9 din 10 persoane neimunizate din apropierea persoanei infectate se vor îmbolnăvi - şi trăieste în căile respiratorii superioare ale pacientului. Se răspândeşte pe calea aerului, prin tuse şi strănut, şi poate supravieţui până la două ore în spaţiul în care bolnavul s-a manifestat. O altă persoană se poate infecta dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafaţa infectată.
Virusul poate provoca febră, tuse, rinoree, conjunctivită, erupţie cutanată. Efectele sunt mai severe în cazul persoanelor vulnerabile, precum copiii suferind de malnutriţie sau pacienţii cu deficienţe ale sistemului imunitar.
Cele două noi studii reliefează încă o dată importanţa vaccinării. O singură doză de vaccin poate oferi o eficienţă de 93% în prevenirea rujeolei. Două doze, recomandate de obicei în multe ţări, oferă o eficienţă de 97%.
Potrivit cercetătorilor de la Harvard, dacă un pacient se îmbolnăveşte de rujeolă, ar trebui să îşi refacă toate vaccinurile anterioare pentru a preveni instalarea „amneziei" în sistemul imunitar.
Anul acesta s-au raportat mai multe epidemii de rujeolă peste tot în lume, chiar şi în ţări unde virusul fusese raportat ca eradicat.
Epidemia de rujeolă poate fi şi o consecinţă a mişcării anti-vaccinare, dar şi a unor legi promulgate în unele ţări prin care se elimină obligaţia de a vaccina copiii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Adio huse pentru mobil! A fost inventată pielea artificială pentru telefon. Reacţionează la ciupit, mângâiat şi loviri uşoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe