Studiu nou: Lipsa vitaminei K poate afecta sănătatea creierului

Publicat: 13 04. 2025, 22:07
August 30, 2023, Montpellier, Occitanie, France: Guillaume Bonnefont/IP3, Montpellier, France le 30 aout 2023. Des medecins chercheurs etudient le comportement du cerveau d un patient atteint de la maladie de Parkinson grace a un IRM pour tenter de comprendre comment le cerveau reagi face a la maladie..Medical researchers are studying the behavior of the brain of a patient with Parkinson's disease using an MRI to try to understand how the brain reacts to the disease. (Credit Image: © Guillaume Bonnefont/IP3 via ZUMA Press)

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer (HNRCA) din cadrul Universității Tufts au descoperit, într-un studiu făcut pe șoareci de vârstă medie, că un aport insuficient de vitamina K, găsită preponderent în legume cu frunze verzi precum varza de Bruxelles, broccoli, mazăre verde, kale și spanac, poate duce la un declin cognitiv vizibil.

„Vitamina K pare să aibă un efect protector. Cercetarea noastră încearcă să înțeleagă mecanismul care stă la baza acestui efect, astfel încât într-o zi să putem viza în mod specific aceste mecanisme”, a declarat Tong Zheng, autorul principal al studiului, citat de SciTechDaily.

În cadrul experimentelor, șoarecii cu deficit de vitamina K aveau o capacitate redusă de a distinge între obiecte familiare și noi, indicând o memorie afectată. De asemenea, au avut nevoie de mai mult timp pentru a învăța locația unei platforme ascunse într-un bazin cu apă, comparativ cu șoarecii care au primit niveluri adecvate de vitamina K.

Examinarea țesutului cerebral al șoarecilor a relevat modificări semnificative în hipocamp, inclusiv un număr redus de celule în proliferare și mai puțini neuroni imaturi nou generați, un proces cunoscut sub numele de neurogeneză.

Sarah Booth, director al HNRCA și profesor la Școala Friedman de Știință și Politică a Nutriției din cadrul Universității Tufts, a subliniat că cercetarea nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina K.

„Oamenii trebuie să aibă o dietă sănătoasă. Trebuie să mănânce legume”, a declarat Booth, adăugând că o dietă sănătoasă este esențială pentru longevitate și menținerea funcțiilor cognitive.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Nutrition.