- Home
- Sănătate
- (05.01.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu pe cancer: chiar şi o singură sesiune de antrenament poate încetini avansarea bolii
Un studiu australian dezvăluie importanţa exerciţiilor fizice în încetinirea cancerului, datorită unor proteine speciale.
Urmărește
6989 afișări
Studiu pe cancer: chiar şi o singură sesiune de antrenament poate încetini avansarea bolii
Oamenii de ştiinţă de pretutindeni sunt preocupaţi să găsească remedii pentru bolile care macină lumea, iar la finalul anului trecut a venit ştirea carea leagă încetinirea avansării cancerului de mişcare. Este o informaţie de bun augur, chiar dacă trebuie luată cu prudenţă, în condiţiile în care este vorba despre un studiu efectuat la o scară redusă.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Edith Cowan (Australia), chiar şi o singură sesiune de exerciţii fizice ar putea încetini creşterea unor tipuri de cancer. Şi, datorită unui tip special de proteină stimulatoare, antrenamentul pare să aibă şi capacitatea de a lupta în mod activ împotriva celulelor canceroase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cum să producem mai multe miokine
Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare pentru Medicina Exerciţiului de la Universitatea Australiană a examinat 9 indivizi de sex masculin cu cancer de prostată în stadiu avansat, extragând probe de sânge înainte şi imediat după ce pacienţii au terminat 34 de minute de exerciţii în forţă pe o bicicletă staţionară plus un al treilea eşantion luat la 30 de minute după antrenament.
Analiza a arătat niveluri mai ridicate de miokine imediat după activitatea fizică. Miokinele sunt proteine eliberate de muşchi care ajută la comunicarea cu alte organe, iar cercetările recente sugerează că acestea joacă, de asemenea, un rol în lupta împotriva bolilor cronice.
Lectorul Rob Newton îl numeşte „un rezultat deosebit de interesant, deoarece aflăm pentru prima dată că până şi bărbaţii cu cancer de prostată în stadiu avansat sunt capabili să producă o creştere mare a moleculelor anticancer numite miokine, ca răspuns la o singură sesiune de exerciţii puternice”.
Nu le salvează viaţa, dar le suprimă proliferarea celulelor canceroase
Cercetătorii subliniază că exerciţiile fizice nu sunt un remediu pentru cancer, dar ar putea prelungi speranţa de viaţă a pacienţilor. Studiul, publicat în revista Prostate Cancer and Prostatic Diseases, arată că exerciţiile fizice, dacă nu vindecarea, pot modifica mediul chimic al organismului într-un mod care ajută la stoparea creşterii cancerului.
„Aceşti pacienţi nu sunt vindecabili şi probabil vor ceda, în cele din urmă, bolii”, comentează profesorul Newton. „Cu toate acestea, avem dovezi că exerciţiile fizice le vor prelungi supravieţuirea, iar creşterea nivelului de miokină este o parte-cheie a acestui proces”, adaugă specialistul.
Autorii studiului nu au stabilit încă volumul exact de exerciţii necesar pentru a activa miokinele, dar „ar trebui să fie în jur de 20 de minute pe zi şi include antrenament de rezistenţă, pentru a creşte muşchii şi a stimula producţia de miokine”, afirmă acelaşi Newton.
Echipa de cercetători consideră că, deşi mai sunt multe cercetări de făcut, rezultatele muncii lor ar putea fi deja utile în oferirea de sfaturi privind stilul de viaţă pentru pacienţii cu cancer.
„Acest studiu oferă dovezi puternice pentru recomandarea conform căreia pacienţii cu cancer de prostată şi, probabil, oricine cu orice tip de cancer, ar trebui să facă exerciţii fizice în majoritatea zilelor, dacă nu în fiecare zi, pentru a menţine un mediu chimic în corpul lor care suprimă proliferarea celulelor canceroase”, conchide profesorul Newton.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36