Studiu pe cancer: chiar şi o singură sesiune de antrenament poate încetini avansarea bolii

Un studiu australian dezvăluie importanţa exerciţiilor fizice în încetinirea cancerului, datorită unor proteine ​​speciale.

Urmărește
6992 afișări
Imaginea articolului Studiu pe cancer: chiar şi o singură sesiune de antrenament poate încetini avansarea bolii

Studiu pe cancer: chiar şi o singură sesiune de antrenament poate încetini avansarea bolii

Oamenii de ştiinţă de pretutindeni sunt preocupaţi să găsească remedii pentru bolile care macină lumea, iar la finalul anului trecut a venit ştirea carea leagă încetinirea avansării cancerului de mişcare. Este o informaţie de bun augur, chiar dacă trebuie luată cu prudenţă, în condiţiile în care este vorba despre un studiu efectuat la o scară redusă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Edith Cowan (Australia), chiar şi o singură sesiune de exerciţii fizice ar putea încetini creşterea unor tipuri de cancer. Şi, datorită unui tip special de proteină stimulatoare, antrenamentul pare să aibă şi capacitatea de a lupta în mod activ împotriva celulelor canceroase.

Cum să producem mai multe miokine

Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare pentru Medicina Exerciţiului de la Universitatea Australiană a examinat 9 indivizi de sex masculin cu cancer de prostată în stadiu avansat, extragând probe de sânge înainte şi imediat după ce pacienţii au terminat 34 de minute de exerciţii în forţă pe o bicicletă staţionară plus un al treilea eşantion luat la 30 de minute după antrenament.

Analiza a arătat niveluri mai ridicate de miokine imediat după activitatea fizică. Miokinele sunt proteine ​​eliberate de muşchi care ajută la comunicarea cu alte organe, iar cercetările recente sugerează că acestea joacă, de asemenea, un rol în lupta împotriva bolilor cronice.

Lectorul Rob Newton îl numeşte „un rezultat deosebit de interesant, deoarece aflăm pentru prima dată că până şi bărbaţii cu cancer de prostată în stadiu avansat sunt capabili să producă o creştere mare a moleculelor anticancer numite miokine, ca răspuns la o singură sesiune de exerciţii puternice”.

Nu le salvează viaţa, dar le suprimă proliferarea celulelor canceroase

Cercetătorii subliniază că exerciţiile fizice nu sunt un remediu pentru cancer, dar ar putea prelungi speranţa de viaţă a pacienţilor. Studiul, publicat în revista Prostate Cancer and Prostatic Diseases, arată că exerciţiile fizice, dacă nu vindecarea, pot modifica mediul chimic al organismului într-un mod care ajută la stoparea creşterii cancerului.

„Aceşti pacienţi nu sunt vindecabili şi probabil vor ceda, în cele din urmă, bolii”, comentează profesorul Newton. „Cu toate acestea, avem dovezi că exerciţiile fizice le vor prelungi supravieţuirea, iar creşterea nivelului de miokină este o parte-cheie a acestui proces”, adaugă specialistul.

Autorii studiului nu au stabilit încă volumul exact de exerciţii necesar pentru a activa miokinele, dar „ar trebui să fie în jur de 20 de minute pe zi şi include antrenament de rezistenţă, pentru a creşte muşchii şi a stimula producţia de miokine”, afirmă acelaşi Newton.

Echipa de cercetători consideră că, deşi mai sunt multe cercetări de făcut, rezultatele muncii lor ar putea fi deja utile în oferirea de sfaturi privind stilul de viaţă pentru pacienţii cu cancer.

„Acest studiu oferă dovezi puternice pentru recomandarea conform căreia pacienţii cu cancer de prostată şi, probabil, oricine cu orice tip de cancer, ar trebui să facă exerciţii fizice în majoritatea zilelor, dacă nu în fiecare zi, pentru a menţine un mediu chimic în corpul lor care suprimă proliferarea celulelor canceroase”, conchide profesorul Newton.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici