Studiu. Tăierile de fonduri pentru combaterea HIV vor duce la milioane de decese și infectări până în 2030
Retragerea finanțării internaționale pentru combaterea HIV/SIDA ar putea avea un impact devastator asupra sănătății publice globale, avertizează un studiu recent publicat în The Lancet HIV, realizat de cercetători din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și de la Burnet Institute din Australia.
Potrivit analizei, dacă reducerile planificate de către principalii donatori, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Țările de Jos, vor fi implementate, până la 10,8 milioane de cazuri noi de infectare cu HIV ar putea apărea în următorii cinci ani, în special în țările cu venituri mici și medii.
În plus, până în anul 2030, aproape 3 milioane de persoane ar putea muri din cauza complicațiilor asociate virusului.
„Aceste date sunt un avertisment clar că progresul în lupta împotriva HIV nu este garantat. Este rezultatul unei voințe politice susținute și al unei investiții continue”, a declarat Dr. Ali Zumla de la University College London.
Africa sub-sahariană, cea mai afectată regiune
Modelul matematic utilizat în studiu a analizat 26 de țări ce primesc aproape jumătate din ajutorul internațional destinat HIV. Rezultatele au fost apoi corelate cu cele la nivel global. În cel mai pesimist scenariu, finanțarea programului american PEPFAR, care asigură 72% din sprijinul internațional, ar putea fi complet oprită începând cu ianuarie 2025.
În această situație, Africa sub-sahariană ar fi epicentrul crizei. Șase din cele opt țări analizate din această regiune își bazează peste 40% din bugetul pentru HIV pe fondurile PEPFAR.
PEPFAR – în impas financiar
Programul PEPFAR a fost grav afectat de decizii politice recente. În timpul administrației Trump, au fost impuse reduceri de personal și o pauză de finanțare. Chiar dacă unele fonduri au fost deblocate temporar, multe clinici au fost deja închise.
„Terapia antiretrovirală a fost una dintre cele mai eficiente măsuri în reducerea deceselor provocate de HIV. Oprirea bruscă a finanțării amenință aceste progrese”, a declarat Justin Parkhurst, expert în politici globale de sănătate la London School of Economics.
Studiul a luat în calcul și un scenariu mai optimist, în care fondurile PEPFAR sunt înlocuite treptat de alte surse până în 2027.
Chiar și în această variantă, s-ar înregistra 4,4 milioane de cazuri noi și 770.000 de decese suplimentare până în 2030. Revenirea la traiectoria anterioară ar necesita zeci de ani de finanțare constantă la nivelul din 2024.