Studiu. Toxina unei bacterii, posibil vinovată pentru creșterea cazurilor de cancer intestinal

Publicat: 28 04. 2025, 16:41

Un studiu recent aduce în prim-plan o posibilă explicație pentru creșterea alarmantă a cazurilor de cancer intestinal în rândul persoanelor tinere.

Cercetătorii au descoperit că anumite tulpini ale bacteriei E. coli produc o toxină numită colibactină, care ar putea fi parțial responsabilă pentru această tendință îngrijorătoare.

În ultimele decenii, cazurile de cancer intestinal în rândul persoanelor sub 50 de ani au crescut cu 22%, peste 2.600 de persoane din această grupă de vârstă fiind diagnosticate anual cu această boală. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că multe dintre acestea nu prezintă factorii de risc tradiționali, precum antecedente familiale, exces de greutate, fumat sau consum excesiv de alcool, scrie The Telegraph.

Studiul publicat în revista Nature arată că expunerea la colibactină în primii ani de viață, până la vârsta de 10 ani, ar putea pregăti terenul pentru dezvoltarea cancerului intestinal mult mai târziu. Această toxină deteriorează ADN-ul celulelor intestinale prin introducerea de mutații specifice.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au analizat aproape 1.000 de genomi de cancer intestinal și au descoperit că mutațiile cauzate de colibactină erau de 3,3 ori mai frecvente la pacienții care au făcut cancer intestinal înainte de vârsta de 40 de ani, comparativ cu cei care au dezvoltat boala după vârsta de 70 de ani.

Deși majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive și chiar benefice pentru sistemul nostru digestiv, tulpinile pks+ E. coli eliberează toxine care pot provoca cancer. În prezent, nu există metode accesibile pentru a determina dacă bacteriile din intestinul nostru produc aceste toxine dăunătoare.

Cercetătorii nu știu încă exact cum sunt expuși copiii la bacteriile producătoare de colibactină, ceea ce face dificilă recomandarea unor măsuri preventive specifice. Dr. Paul Brennan, de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, afirmă că se investighează dacă expunerea are loc în primele săptămâni de viață sau mai târziu prin surse alimentare.

Alimentele contaminate și apa netratată pot conține aceste bacterii, astfel încât îmbunătățirea siguranței și igienei alimentare ar putea contribui la reducerea expunerii. De asemenea, unele bacterii producătoare de colibactină sunt folosite în probiotice și „sunt necesare mai multe cercetări pentru a aborda siguranța acestui aspect”.

În timp ce cercetătorii fac teste pentru detectarea precoce a mutațiilor asociate colibactinei, există numeroase măsuri care pot reduce riscul de cancer intestinal:

– adăugarea de fibre în dietă prin consumul de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale

– limitarea consumului de carne roșie și procesată

– menținerea unei greutăți sănătoase

– creșterea activității fizice

– reducerea consumului de alcool.

Sophia Lowes, de la Cancer Research UK, subliniază importanța consultării medicului în cazul apariției unor simptome neobișnuite: „Indiferent de vârsta pe care o aveți, dacă observați ceva care nu este normal pentru dvs., nu ignorați acest lucru, consultați medicul. În majoritatea cazurilor, nu va fi cancer, dar dacă este, depistarea timpurie poate face o diferență reală”.

Simptomele cancerului intestinal includ modificări ale scaunelor – cum ar fi scaune mai moi, diaree sau constipație – nevoia de a merge la toaletă mai des și sânge în scaun.