Sucurile fără zahăr îngraşă? Argumente pro şi contra

În timpul unei diete sau pentru a controla consumul de zaharuri, sunt preferate băuturile în care sunt folosiţi îndulcitori artificiali, astfel încât conţinutul caloric să fie aproape zero.

Urmărește
3095 afișări
Imaginea articolului Sucurile fără zahăr îngraşă? Argumente pro şi contra

Sucurile fără zahăr îngraşă? Argumente pro şi contra

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari cu o putere de îndulcire mai mare decât zahărul. Aceasta înseamnă că putem folosi cantităţi minime, pentru a avea acelaşi gust dulce ca şi zahărul, dar fără calorii.

„Sunt diferite molecule pe care le găsim pe etichete cu denumiri precum ciclamat, aspartam, zaharină, acesulfam k, sucraloză”, explică Flavia Bernini, biolog, nutriţionist, „Le găsim nu doar în băuturi zero, ci şi în multe produse dietetice, din batoane, iaurt, dulceţuri uşoare”, mai spunea aceasta.

Ca şi în cazul tuturor aditivilor alimentari, îndulcitorii au fost supuşi unei evaluări de siguranţă, înainte de a fi introduşi pe piaţă. EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a stabilit limita zilnică pentru fiecare îndulcitor, exprimată în mg per kg greutate corporală, în limita căreia nu există daune asupra sănătăţii.

Nu sunt recomandate la copii şi la gravide

„În aceste intervale, îndulcitorii artificiali nu prezintă riscuri pentru sănătate şi nu au niciun impact asupra apariţiei boli tumorale. Ca măsură de precauţie însă, se solicită a nu le folosi la copii şi la gravide”.

Până acum câţiva ani exista suspiciunea că zero zahăr stimulează insulina la fel ca zahărul, determinându-ne să ne îngrăşăm. Nu insulina ne face să ne îngrăşăm, ci caloriile. Chiar dacă ar exista stimularea cu insulină, în absenţa caloriilor, nu ar exista nici o creştere în greutate, arată specialiştii.

De fapt, mâncăm mai mult?

Deşi, în dozele recomandate, consumul de băuturi răcoritoare zero nu prezintă riscuri pentru sănătate, multe studii arată: creierul nostru nu este, de fapt, păcălit total de gustul dulce al îndulcitorului artificial.

„De fapt, se pare că dacă acest gust nu este asociat şi cu un aport nutriţional, rămânem cu ceva incomplet, care ne determină să căutăm mai multe dulciuri şi, de fapt, să mâncăm mai mult. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care nu ar trebui să se obişnuiască imediat cu gustul dulce pentru a nu genera o dependenţă precoce, care apoi este greu de eradicat ca adulţi”, afrmă Flavia Bernini.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zahar,
bauturi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici