- Home
- Sănătate
- (19.07.2022, 15:11)
- Daniel Contescu
Sucurile fără zahăr îngraşă? Argumente pro şi contra
În timpul unei diete sau pentru a controla consumul de zaharuri, sunt preferate băuturile în care sunt folosiţi îndulcitori artificiali, astfel încât conţinutul caloric să fie aproape zero.
Urmărește
3115 afișări
Sucurile fără zahăr îngraşă? Argumente pro şi contra
Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari cu o putere de îndulcire mai mare decât zahărul. Aceasta înseamnă că putem folosi cantităţi minime, pentru a avea acelaşi gust dulce ca şi zahărul, dar fără calorii.
„Sunt diferite molecule pe care le găsim pe etichete cu denumiri precum ciclamat, aspartam, zaharină, acesulfam k, sucraloză”, explică Flavia Bernini, biolog, nutriţionist, „Le găsim nu doar în băuturi zero, ci şi în multe produse dietetice, din batoane, iaurt, dulceţuri uşoare”, mai spunea aceasta.
Ca şi în cazul tuturor aditivilor alimentari, îndulcitorii au fost supuşi unei evaluări de siguranţă, înainte de a fi introduşi pe piaţă. EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a stabilit limita zilnică pentru fiecare îndulcitor, exprimată în mg per kg greutate corporală, în limita căreia nu există daune asupra sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
Nu sunt recomandate la copii şi la gravide
„În aceste intervale, îndulcitorii artificiali nu prezintă riscuri pentru sănătate şi nu au niciun impact asupra apariţiei boli tumorale. Ca măsură de precauţie însă, se solicită a nu le folosi la copii şi la gravide”.
Până acum câţiva ani exista suspiciunea că zero zahăr stimulează insulina la fel ca zahărul, determinându-ne să ne îngrăşăm. Nu insulina ne face să ne îngrăşăm, ci caloriile. Chiar dacă ar exista stimularea cu insulină, în absenţa caloriilor, nu ar exista nici o creştere în greutate, arată specialiştii.
De fapt, mâncăm mai mult?
Deşi, în dozele recomandate, consumul de băuturi răcoritoare zero nu prezintă riscuri pentru sănătate, multe studii arată: creierul nostru nu este, de fapt, păcălit total de gustul dulce al îndulcitorului artificial.
„De fapt, se pare că dacă acest gust nu este asociat şi cu un aport nutriţional, rămânem cu ceva incomplet, care ne determină să căutăm mai multe dulciuri şi, de fapt, să mâncăm mai mult. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care nu ar trebui să se obişnuiască imediat cu gustul dulce pentru a nu genera o dependenţă precoce, care apoi este greu de eradicat ca adulţi”, afrmă Flavia Bernini.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe