- Home
- Sănătate
- (17.04.2024, 08:51)
- Daniel Contescu
Sughiţul: care sunt cauzele, cele mai rapide şi mai eficiente remedii şi când trebuie să ne facem griji
Un fenomen involuntar şi tranzitoriu, de obicei inofensiv, însă uneori este un semn de avertizare.
Urmărește
420 afișări
Sughiţul: care sunt cauzele, cele mai rapide şi mai eficiente remedii şi când trebuie să ne facem griji
Toată lumea este lovită de un sughiţ brusc şi persistent, care face dificilă vorbirea sau chiar mâncarea. Acest fenomen, absolut tranzitoriu, este mai frecvent decât credem şi afectează oameni de toate vârstele, inclusiv nou-născuţi.
Este vorba despre o contracţie involuntară şi ritmică a diafragmei, muşchiul care separă toracele de abdomen şi care joacă un rol fundamental în respiraţie. Iată ce spun specialiştii despre momentul când ne apucă sughiţul.
Printre cele mai frecvente cauze se numără:
@ schimbări bruşte de temperatură;
@ ingerarea de alimente sau băuturi prea calde sau prea reci;
@ stres sau emoţii puternice;
@ distensie gastrică datorată ingestiei excesive de alimente;
@ alcool, băuturi carbogazoase;
@ chili;
@ fum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În cele mai multe cazuri, sughiţul este o tulburare temporară care se rezolvă de la sine în câteva minute. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate persista ore sau chiar zile. În aceste cazuri, ar trebui să consultaţi un medic, pentru a exclude prezenţa oricăror cauze medicale subiacente.
Sughiţul care durează mai mult de 48 de ore, numit sughiţ persistent sau insolubil, poate fi un simptom al mai multor afecţiuni medicale. De exemplu, patologii gastrointestinale:
@ reflux gastroesofagian: conţinutul acid al stomacului se ridică în esofag, iritând diafragma;
@ gastrită: inflamaţia mucoasei gastrice poate irita diafragma;
@ hernie hiatală: o porţiune a stomacului urcă în piept printr-o deschidere a diafragmei;
@ ulcer peptic: o rănire la stomac sau duoden poate irita diafragma.
Mai rar, poate fi legat de patologii neurologice, cum ar fi:
@ tulburări ale sistemului nervos central: cum ar fi scleroza multiplă, accident vascular cerebral sau traumatisme craniene;
@ encefalită: o inflamaţie a creierului;
@ meningită: o inflamaţie a meningelor, membranele care înconjoară creierul şi măduva spinării.
În unele cazuri, se poate datora altor patologii, cum ar fi:
@ pericardită: o inflamaţie a pericardului, membrana care înconjoară inima;
@ insuficienţă renală: acumularea de toxine în sânge poate irita diafragma;
@ diabet zaharat: alterarea metabolismului glucozei poate afecta sistemul nervos şi poate provoca sughiţul caracteristic;
@ medicamente: unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot avea ca efect secundar sughiţul;
@ cauze idiopatice: în cazuri foarte rare, sughiţul persistent, din păcate, nu are o cauză identificabilă.
Deşi cultura populară oferă diverse remedii împotriva sughiţului, eficacitatea lor nu a fost dovedită ştiinţific. Cu toate acestea, unii oameni par să beneficieze de soluţii precum:
@ ţine respiraţia: respiraţia profundă şi ţinerea respiraţiei timp de 10-25 de secunde favorizează relaxarea diafragmei, ameliorând contracţiile involuntare;
@ alimente: ingerarea unei linguriţe de zahăr, oţet sau lămâie poate stimula nervul vag, influenţând controlul sughiţului;
@ Manevra Valsalva: suflarea cu nasul blocat şi urechile închise creşte presiunea intratoracică, favorizând distensia diafragmei.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump