- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Terapia cu nămol, tipuri de tratamente, recomandări şi beneficii
- Terapia cu nămol este utilă în afecţiuni ale sistemului osos şi ale pielii, afecţiuni dermatologice, artropatii degenerative sau posttraumatice.
- Aplicaţiile cu nămol au şi efect cosmetic, prin hidratare şi detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare şi activarea circulaţiei.
- Există trei tipuri principale de nămoluri terapeutice: sapropelice (de putrefacţie - negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală), de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv nămoluri de turbă, vegetale.
Terapia cu nămol, tipuri de tratamente, recomandări şi beneficii
De multe ori căutăm soluţii complicate din surse îndepărtate, uitând să acordăm atenţie resurselor naturale în jurul nostru. În prezent, din ce în mai mulţi oameni se întorc la simplitate şi aleg solutiile de tratament oferite de natură. Acestea nu sunt deloc puţine, iar una dintre ele este nămolul. De altfel, tratamentul cu nămol, numit şi peloidoterapie, a fost utilizat în forma empirică încă de pe vremea grecilor şi romanilor.
Această terapie termică este o practică foarte răspândită şi apreciată, utilă celor care suferă de patologii ale sistemului osos şi ale pielii, afecţiuni dermatologice, artropatii degenerative sau posttraumatice, sau pur şi simplu pentru îmbunătăţirea aspectului pielii. Este un tratament estetic şi curativ cu origini străvechi. Vechii romani acordau o importanţă deosebită artei îngrijirii corpului, tratamentelor de bunăstare fizică şi frumuseţe care constau în băi termale, dar şi terapiilor cu nămol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
Ce conţine nămolul şi câte tipuri de nămol terapeutic există?
Nămolul este constituit dintr-o fracţiune lichidă (apă) şi una solidă (săruri minerale, substanţe organice). De asemenea, în functie de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetaţie) există trei tipuri principale de nămoluri terapeutice:sapropelice (de putrefacţie - negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală) de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).
Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu conţine substanţe cu un puternic efect antiinflamator (în principal, cantităţi mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivaţi din microflora şi microfauna lacului), biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compuşi cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen şi progesteron – estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de menţinere a tineretii, elasticităţii şi strălucirii pielii), respectiv efect de gomaj şi detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa şi efectul de sudaţie (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de 42º C.
Ce tratamente se pot face utilizând nămolul şi cum acţionează acestea?
Se disting patru tipuri de tratamente cu nămol.
- Terapia cu nămol rece. Aceasta are efect contrastant răcire – încălzire, cu efect intens asupra circulaţiei şi imunităţii.
- Băile cu namol – asistăm la imersia corpului într-o cadă umplută cu apă sărată şi nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatură de 36-40 ºC, timp de 15-30 minute. La final, se spală corpul cu apa simplă de la duş la 36-37 ºC.
- Împachetări calde cu nămol. Aici, protocolul de tratament se desfăşoară astfel: aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcţie de consistenţa namolului, timp de 15-30 minute. Pacientul este aşezat în tot acest timp pe un pat terapeutic, deoarece împachetarea cu nămol se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi muşama sau piele, la exterior pătură).
- La Sovata, o formă particulară de aplicare a nămolului este tamponul vaginal. Aceasta se efectuează în condiţii de înaltă igienă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatură de 35-40ºC, 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când ajunge la o granulaţie extrem de fină, ce creşte cantitatea de estrogen şi progesteron human-like.
„Nămolurile acţionează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) şi substanţele conţinute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanţele estrogenice). Toate acestea dezvoltă efecte locale şi generale, la distanţă, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin sau de reglare a imunităţii”, explică medicul balneolog, Cristina Jeremias Nagy.
Cum şi unde poţi beneficia de terapia cu nămol?
Sovata este locul unde poţi face oricând în timpul anului împachetari calde cu nămol. „Acestea constau în aplicarea de nămol la temperatura de 40-45º C, în strat de diferite grosimi, în funcţie de consistenţa nămolului. Durata tratamentului: 15-30 minute, timp în care pacientul este aşezat pe un pat terapeutic. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi muşama sau piele, iar la exterior o pătură)”, aflăm de la medicul specialist.
În plus, trebuie menţionat că temperatura de indiferenţă a nămolului este de 38 ºC, deoarece sub această temperatură se pierde căldura din corp. De asemenea, „indicaţiile sunt identice cu cele ale băilor de nămol, cu menţiunea că, în cazul împachetărilor putem delimita mai precis zona de aplicaţie: întregul corp (împachetare generală), ½ superioară sau inferioară (împachetare parţială) sau doar pe zona de tratat împachetare locală) şi, astfel, ne putem folosi de această metodă şi în prezenţa unor contraindicaţii relative generale sau locale.”, aflăm de la medicul Cristina Jeremias Nagy, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Întrun mod unic, la Sovata, „nămolul este folosit şi sub formă de tampon vaginal, aplicat în condiţii de igienă riguroasă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40 º C, timp de 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când se ajunge la o granulaţie extrem de fină, respectiv este trecut printr-o prelucrare termică suplimentară ce creşte cantitatea de estrogen şi progesteron human-like existentă, prin eliberarea acestora din micile conglomerate de sare – fapt important în tratamentul infertilităţii feminine prin insuficienţa ovariană.”, precizează medicul balneolog.
Ce indicaţii specifice are tamponul cu nămol sapropelic?
Acesta este de ajutor în caz de infertilitate: îngustarea trompelor uterine, anexite, insuficienţă ovariană, deficitul de fază luteală, endometrioza, hipoplazia uterină. Însă, atenţie! Ca în orice altă terapie, există şi contraindicaţiile specifice: ciclul menstrual, sarcina, fibromul uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5 cm), stadiul acut al anexitei, sau termenul de sub 8 săptămâni postneosalpingostomie de dezobstrucţie tubară sau alte intervenţii chirurgicale în sfera genitală. Alte afecţiuni ginecologice: boala inflamatorie cronică pelvină, dereglările ciclului menstrual, sindromul premenstrual, prevenirea instalării menopauzei, menopauza instalată.
Dincolo de toate cele menţionate, trebuie să ştii că aplicaţiile cu nămol au şi efect cosmetic, prin hidratare şi detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare şi activarea circulaţiei. Efectul obţinut? Pielea devine catifelată, regenerate şi strălucitoare.
Acum că ai aflat în ce constă terapia cu nămol şi ce efecte benefice are asupra sănătăţii, ce zici ai încerca o cură cu nămol la Sovata?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO