PREMIERĂ  Test inovator care permite diagnosticarea rapidă a virusului hepatitei C, lansat pe piaţă

Un test inovator care permite diagnosticarea rapidă a virusului hepatitei C este disponibil, aceasta putând determina statusul antigenului şi a anticorpilor.

Urmărește
650 afișări
Imaginea articolului Test inovator care permite diagnosticarea rapidă a virusului hepatitei C, lansat pe piaţă

Testul Elecsys HCV Duo, lansat de Roche, este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană şi independentă a statusului antigenului şi anticorpilor virusului hepatitei C (HCV). Testul imunologic permite diagnosticarea mult mai precoce a infecţiei active cu HCV, ceea ce face posibilă acordarea timpurie a îngrijirii adecvate pacienţilor pentru a opri atât evoluţia bolii, cât şi transmiterea acesteia. Practic, testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecţiei, precum şi atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecţii cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.

Prin utilizarea dublei detecţii a antigenului de bază al HCV şi a anticorpilor împotriva HCV, testul Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecţiei active cu virusul hepatitei C, prin comparaţie cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecţiei şi este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenţie timpurie pentru pacienţi, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare şi poate uşura o parte din povara testării asupra sistemelui de sănătate.

„Odată cu îmbunătăţirea screeningului pentru hepatită, sistemele de sănătate au posibilitatea de a elimina această boală prin îmbunătăţirea serviciilor de prevenţie, testare şi tratament”, a declarat Thomas Schinecker, director general al Roche Diagnostics, într-un comunicat de presă. „Adăugarea testului Elecsys HCV Duo la portofoliul nostru de teste HCV poate ajuta în lupta pentru eliminarea virusului hepatitei C. Lansarea acestui test inovator de diagnosticare ce permite dubla testare a antigenului şi anticorpilor, subliniază angajamentul nostru de a sprijini clinicienii şi pacienţii lor în reducerea impactului bolilor infecţioase, acolo unde este cel mai necesar“.

Prin depistarea şi intervenţia timpurie este posibil să le ofere pacienţilor îngrijiri adecvate mai devreme, să se oprească progresia bolii, precum şi transmiterea şi, eventual, să se reducă costurile inutile cu asistenţa medicală. Abordarea acestor factori este crucială în eforturile de eradicare a bolii.

Testul poate fi, de asemenea, utilizat ca test de screening pentru a preveni transmiterea HCV la cei care primesc sânge, componente sanguine, celule, ţesuturi şi organe. Subrezultatele (HCV Ag şi anti-HCV) au rolul de a ajuta la selectarea algoritmului de testare pentru confirmarea probelor reactive.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de infecţia cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, în 2019 . Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtători cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai mulţi nu ştiu că sunt infectaţi. Boala poate duce în cele din urmă la ciroză, insuficienţă hepatică şi carcinom hepatocelular, care împreună sunt responsabile pentru sute de mii de decese în fiecare an. Deşi tendinţa de a aborda problema hepatitei virale este în creştere, progresele în ceea ce priveşte furnizarea de servicii sunt încă insuficiente. Doar 21% dintre persoanele care trăiesc cu infecţia cronică cu hepatita C îşi cunosc situaţia. 9,4 milioane de persoane infectate cronic cu HCV primeau tratament la sfârşitul anului 2019, o creştere de 10 ori faţă de 1 milion de persoane care primeau tratament la sfârşitul anului 2015, însă gradul de acoperire cu tratament este de doar 13% din persoanele care au nevoie de tratament.

Cauzele de răspândire a hepatitei includ expunerea percutanată la sânge (de exemplu, prin folosirea în comun a acelor, echipamente medicale slab sterilizate, răni provocate de ace de seringă în asistenţa medicală, tatuaje /piercinguri neigienice, transfuzii de sânge/produse din sânge, hemodializă), transplanturi şi grefe de organe şi ţesuturi, contact sexual sau prin transmitere de la o mamă infectată la făt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici