Un anumit tip de apă de gură face mai mult rău decât bine. Experţii au tras concluzia după un studiu pe Listerine Cool Mint

Apa de gură s-a impus în ultimii ani ca un produs indispensabil în rutina zilnică pentru sănătatea orală împreună cu periuţa de dinţi, pasta de dinţi şi cu aţa dentară.

Urmărește
43203 afișări
Imaginea articolului Un anumit tip de apă de gură face mai mult rău decât bine. Experţii au tras concluzia după un studiu pe Listerine Cool Mint

Un anumit tip de apă de gură face mai mult rău decât bine. Experţii au tras concluzia după un studiu pe Listerine Cool Mint

Când vorbim de apă de gură, trebuie făcută o distincţie între cele două mari tipuri pe care le găsim pe piaţă, produse care conţin alcool şi cele care nu conţin alcool.

Primul tip, conform unui studiu recent, ar putea provoca mai mult rău decât bine. Acest lucru a fost confirmat de cercetătorii de la Institutul de Medicilă Tropicală din Anvers, Belgia, autori ai unui studiu publicat în Journal of Medical Microbiology.

Studiul a implicat 59 de bărbaţi şi o apă de gură specifică, Listerine Cool Mint. Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri distincte: un grup a folosit apa de gură în cauză timp de trei luni, o dată pe zi, în timp ce celălalt a primit un placebo.

La sfârşitul perioadei de testare, subiecţii care au folosit apa de gură populară s-au găsit cu o concentraţie mai mare de bacterii potenţial periculoase, cum ar fi Fusobacterium nucleatum şi Streptococcus anginosus.

Asta pentru că, potrivit autorilor studiului, apa de gură care conţine alcool este concepută pentru a ucide bacteriile care provoacă respiraţia urât mirositoare, dar în atingerea acestui obiectiv ajunge să omoare şi aşa-numitele bacterii bune.

„Când oamenii sănătoşi folosesc produse care ucid bacteriile pentru a încerca să le „cureţe”, de obicei fac mult mai mult rău decât bine”, a subliniat Christopher Kenyon, autorul studiului.

Studiul a luat în considerare un număr limitat de subiecţi şi vor fi necesare studii suplimentare pentru a examina cu mai multă certitudine efectele apelor de gură cu alcool asupra sănătăţii orale şi asupra organismului, în general.

Un studiu in vitro realizat în 2019 a dezvăluit o posibilă legătură între Fusobacterium nucleatum, una dintre bacteriile care par să prolifereze în faţa utilizării constante a apei de gură, cu un risc mai mare de a dezvolta carcinom colorectal. Studiul nu este direct aplicabil deoarece nu a fost realizat pe oameni, dar este un punct de plecare pentru investigaţii ulterioare.

Atunci când se confruntă cu afecţiuni specifice, precum infecţii bucale, utilizarea zilnică a apei de gură poate fi utilă, de aceea medicii stomatologi sugerează pacienţilor să o folosească pentru anumite perioade.

În general însă, dacă nu se indică altfel, nu este necesar să foloseşti apă de gură. „Microbiomul tău te protejează de infecţii şi oferă numeroase alte beneficii în fiecare zi. Ai grijă de el şi nu-l deteriora cu produse precum apă de gură decât dacă ai indicaţii clare din partea unui medic”, a spus profesorul Kenyon, medic specializat în boli infecţioase la Spitalul Universitar din Anvers şi care lucrează şi la Universitatea din Cape Town.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici