Cercetătorii olandezi au analizat praful dintr-un eșantion de locuințe ale mai multor țări europene și au descoperit aproape 200 de pesticide în particulele examinate.
Peste 40% dintre pesticidele identificate în praful din case au fost asociate cu efecte toxice grave, precum apariția cancerului și dereglări ale sistemului hormonal la oameni.
Profesorul Paul Scheepers, de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu, a precizat că: „Avem multe studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu expunerea la amestecurile de pesticide.” El a explicat că aceste substanțe ajung în locuințe prin încălțămintea purtată în exterior, dar și prin intremediul animalelor de companie: „Dacă nu ne descălțăm la intrare, aducem în interior o cantitate mare de praf contaminat. De asemenea, animalele de casă pot fi o sursă”, a subliniat Scheepers, care a adăugat că alte surse importante sunt produsele de uz casnic care conțin pesticide, dar și tratamentele antiparazitare pentru purici și căpușe folosite pentru prietenii necuvântători.
Studiul Institutului olandez a constatat că DDT-ul a rămas în mediul înconjurător, în ciuda interzicerii acestuia în anumite țări încă din 1972: „Produse precum DDT-ul, care au fost interzise de mult timp, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediu și circulă constant… Acum avem și problema cu PFAS, care este o repetare identică a fenomenului DTT.”
PFAS sunt substanțe chimice sintetice cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne”, deoarece nu se descompun în mediu. Ele sunt folosite într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale, iar unele dintre acestea au fost legate de boli grave atât la oameni, cât și la animale, inclusiv de cancer.
Printre produsele care conțin PFAS se numără teflonul, produsele chimice care asigură impermeabilitatea, cosmeticele, produsele de protecție pentru mobilă și covoare, spuma de stingere a incendiilor, unele ambalaje de alimente (cutii de pizza, ambalaje pentru fast food).
Oamenii de știință afirmă că autoritățile trebuie să ia în considerare aceste „cocktail-uri toxice” de substanțe chimice atunci când reglementează sau interzic utilizarea pesticidelor. Potrivit acestora, este important ca riscurile prezentate de pesticidele care reacționează cu alte chimicale să fie evaluate nu doar individual, ci și în combinație. Iar acest lucru ar trebui să se aplice atât substanțelor care se află în uz, cât și celor care urmează să fie aprobate.