- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.09.2024, 12:41)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Un copil din trei are o formă de tulburare emoţională din cauza expunerii la reţele de socializare
Urmărește
600 afișări
În ultimii doi ani unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoţională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la reţelele de socializare, arată un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii.
Conform datelor statistice furnizate de serviciile de terapie psihologică şi sprijin psiho-emoţional ale organizaţiei Salvaţi Copiii, în ultimii doi ani unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoţională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la reţelele de socializare. Conform ultimelor cercetări Salvaţi Copiii, intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este între 5 şi 10 ani.
„Anxietatea şi depresia la copii şi adolescenţi se manifestă tot mai des în contextul utilizării reţelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, nelinişte şi dificultăţi de concentrare, iar depresia se identifică prin tristeţe profundă, retragere şi pierderea interesului pentru activităţi. Mulţi dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viaţa de zi cu zi, de la performanţa şcolară până la relaţiile cu cei din jur, şi necesită intervenţie specializată pentru a învăţa să gestioneze emoţiile sănătos”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvaţi Copiii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârşitul de săptămână sau de vacanţă, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Organizaţia Salvaţi Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat reţelelor sociale. Acolo, tinerii sunt expuşi presiunii de a se compara constant cu ceilalţi şi de a câştiga aprobarea prin like-uri şi comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare şi frustrare şi poate duce la tulburări emoţionale semnificative.
Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să îşi vadă defectele.
„Creşterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor, cauzată de utilizarea excesivă a reţelelor sociale, este o problemă care necesită atenţie imediată. Este necesar să promovăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru copii, împreună cu părinţii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Organizaţia Salvaţi Copiii, în colaborare cu NEPI Rockcastle, lansează o campanie naţională de conştientizare şi educare, destinată copiilor şi adolescenţilor, precum şi părinţilor şi profesorilor, pentru a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media. Campania „Poveştile perfecte nu au filtre” include o serie de conferinţe, activităţi interactive şi resurse educaţionale menite să dezvolte gândirea critică şi să îi ajute pe copii să gestioneze emoţiile negative cauzate de presiunile online. Conferinţele gratuite „Cum să îi ghidăm pe adolescenţi să îşi protejeze identitatea online?” se vor desfăşura în lunile septembrie şi octombrie, în oraşele Satu Mare, Timişoara, Craiova, Galaţi şi Brăila. Evenimentele dedicate părinţilor, cadrelor didactice şi specialiştilor care lucrează cu copiii vor reuni peste 1000 de participanţi şi vor include discuţii cu psihologi ai Salvaţi Copiii, influenceri recunoscuţi pentru implicarea lor activă, integritatea profesională şi capacitatea de a influenţa pozitiv comunităţile - Iulia Ionescu, Robert Diaconeasa, Bianca Adam, Edi Brandabura sau Cristian China-Birta (Chinezu) şi specialişti în securitate online. Alături de aceştia, participanţii vor putea afla despre cum se poate crea un mediu online sănătos pentru copii şi vor avea ocazia să înveţe strategii pentru a sprijini tinerii să navigheze mai sigur şi mai conştient în mediul online.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump