- Home
- Sănătate
- (02.11.2021, 16:37)
- Mihaela Ionita
VIDEO Un dispozitiv de buzunar arată ce alimente sunt periculoase pentru intestin. Cum funcţionează
- Indigestia, crampele stomacale şi constipaţia sunt toate semne ale sindromului de colon iritabil, o afecţiune digestivă care se estimează că afectează una din 10 persoane din întreaga lume.
- Nu există un tratament, deşi această problemă poate fi gestionată prin schimbări în stilul de viaţă şi în alimentaţie.
- În acest sens, inginerii irlandezi Aonghus Shortt şi Peter Harte au fondat FoodMarble, un startup care a inventat dispozitive portabile, de mici dimensiuni, care testează nivelul de hidrogen din respiraţia unei persoane, un semnal cheie pentru tulburările digestive.
Urmărește
3365 afișări
Un dispozitiv de buzunar arată ce alimente sunt periculoase pentru intestin. Cum funcţionează
„Oamenii nu ar trebui să producă hidrogen în respiraţie", explică Harte. Aceasta se întâmplă atunci când alimentele care nu au putut fi digerate în intestinul subţire se mută în intestinul gros, unde bacteriile le descompun, într-un proces numit fermentaţie. Acest proces eliberează gaze, cum ar fi hidrogenul sau metanul, care pot provoca durere sau balonare.
Dispozitivul AIRE de la FoodMarble, lansat în 2018, le permite utilizatorilor să testeze hidrogenul după mese, oferindu-le feedback în timp real cu privire la ce alimente sunt rele pentru organismul lor. Rezultatele sunt transmise prin Bluetooth către aplicaţia FoodMarble, unde utilizatorii pot înregistra ceea ce mănâncă, iar pe parcursul mai multor săptămâni pot depista ingredientele care declanşează simptomele, potrivit CNN.
Testele de respiraţie cu hidrogen reprezintă de mult timp o metodă de diagnosticare a afecţiunilor digestive, cum ar fi intoleranţa la lactoză şi, mai recent, supracreşterea bacteriană a intestinului subţire (SIBO), spune Harte. Dar el adaugă că tehnologia nu a fost accesibilă pe scară largă sau convenabilă, necesitând adesea mai multe drumuri la spital pentru testare.
„Prin miniaturizarea acesteia, scopul nostru este să democratizăm tehnologia", spune el. „Avem mulţi pacienţi care pur şi simplu nu au avut o modalitate de a depăşi aceste probleme dificile. Dispozitivul nostru este uşor de utilizat şi de înţeles, le dă speranţă".
Piaţa globală a tratamentelor pentru intestinul iritabil este, de asemenea, în creştere, urmând să ajungă la o valoare de peste 4 miliarde de dolari până în 2028, de la 2 miliarde de dolari în 2020, potrivit unui raport al firmei de cercetare de piaţă Research and Markets.
FoodMarble a vândut 25.000 dintre dispozitivele sale cu senzor de respiraţie şi tocmai a deschis precomenzile pentru o nouă versiune care măsoară şi nivelul de metan. Acestea sunt disponibile în întreaga lume şi costă între 190 şi 260 de dolari. Dar compania, care a obţinut o finanţare de 5,5 milioane de euro doreşte, de asemenea, să intre pe piaţa clinică, iar tehnologia sa este în prezent în curs de testare la Johns Hopkins Medicine din SUA pentru a îmbunătăţi diagnosticarea SIBO.
Dr. Pankaj Jay Pasricha, profesorul care conduce studiul, spune că, până în prezent, dispozitivul a depăşit alte metode de testare a respiraţiei cu hidrogen.
Dr. Tara Troy, un gastroenterolog care conduce clinica Comprehensive Gastrointestinal Health din Northbrook, Illinois, consideră că un dispozitiv de luat acasă, reutilizabil, ar putea fi extrem de benefic atât pentru clinicieni, cât şi pentru pacienţi.
Efectuarea testelor de respiraţie într-un cadru clinic poate fi o provocare logistică şi necesită multă forţă de muncă, spune Troy, fiind nevoie ca un asistent medical să preleveze o probă de respiraţie la fiecare 15 minute, timp de mai multe ore.
„Atracţia dispozitivului FoodMarble este că nu este doar o analiză unică a respiraţiei", spune ea. „O persoană ar putea să-l folosească de mai multe ori pentru a aduna mai multe puncte de date pe baza cărora să facă apeluri de judecată şi evaluări mai bune cu privire la sensibilităţile alimentare”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
-
Israel şi Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe