Moment istoric. Un medicament a demonstrat că acţionează împotriva bolii Alzheimer

Un medicament experimental a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, în ceea ce este descris ca fiind un "moment istoric" pentru tratamentul demenţei.

Urmărește
57920 afișări
Imaginea articolului Moment istoric. Un medicament a demonstrat că acţionează împotriva bolii Alzheimer

Moment istoric. Un medicament a demonstrat că acţionează împotriva bolii Alzheimer

După 18 luni, declinul cognitiv al pacienţilor cu Alzheimer cărora li s-a administrat acest medicament, dezvoltat de Eisai şi Biogen, a fost redus cu 27% faţă de cei care au primit un tratament placebo.

Este o schimbare modestă în ceea ce priveşte rezultatele clinice, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii, notează The Guardian.

"Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenţei, deoarece este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care reuşeşte să încetinească cu succes declinul cognitiv", a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer's Research UK: "Mulţi oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii".

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienţi cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienţilor li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numit lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier şi a încetinit declinul memoriei pacienţilor.

Aproximativ o cincime dintre pacienţi au prezentat efecte secundare, inclusiv umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceştia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii.

O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătăţire a rezultatelor clinice.

Se aşteaptă ca Eisai şi Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA şi Europa până la sfârşitul anului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici