- Home
- Sănătate
- ORADEA, (16.10.2024, 10:58)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un sportiv de performanţă, care a suferit un stop cardiac în sala de forţă, a fost operat în premieră la Spitalul Judeţean din Bihor
Un sportiv de performanţă, în vârstă de 49 de ani, a suferit un stop cardio-respirator într-o sală de forţă în luna aprilie, el fiind operat în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, unde i-a fost implantat un defibrilator cardiac subcutanat.
Urmărește
104 afișări
Pacientul în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanţă, a fost operat în premieră judeţeană la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, fiindu-i implantat un defibrilator cardiac subcutan.
Pacientul a ajuns iniţial la spital în aprilie 2024, în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forţă. În urma resuscitării cu succes în afara spitalului, acesta a fost internat de urgenţă pe Secţia Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Pacientul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare. Acestea sunt tulburări de ritm cardiac, care determină un ritm rapid al inimii şi care pot opri inima. Astfel, pentru a preveni moartea subită cardiacă, medicii i-au recomandat pacientului implantarea unui defibrilator cardiac intern. Defibrilatorul intern este cea mai eficientă şi sigură metoda pentru oprirea aritmiilor. Acesta este un dispozitiv electronic care monitorizează în mod continuu semnalele electrice ale cordului. Atunci când detectează un ritm neobişnuit de rapid şi neregulat, care are potenţialul de a declanşa un stop cardiac, acesta emite o descărcare electrică scurtă, dar puternică, care restaurează ritmul normal. Dispozitivul de aproximativ 10x7 cm este implantat la nivelul peretelui toracic, subclavicular, într-un buzunar creat sub piele”, transmit, miercuri, reprezentanţii unităţii medicale.
Pacientul a hotărât să revină pentru intervenţia recomandată abia câteva luni mai târziu. În urma evaluării, echipa medicală a decis implantarea unui defibrilator cardiac subcutan. Acest tip de defibrilator face parte dintr-o generaţie nouă de aparate prezentând riscuri reduse pentru pacient.
Potrivit medicilor, pentru a confirma eligibilitatea pacientului, acestuia i s-au făcut măsurători specifice precum dimensiunea toracelui şi alţi vectori specifici de electrofiziologie.
„În comparaţie cu defibrilatorul clasic intravascular şi intracardiac, acesta este implantat subcutan, evitându-se astfel riscul de infecţie şi de ruptură de sondă. Conform ghidurilor de specialitate, defibrilatorul cardiac subcutan este indicat la pacienţii tineri care nu au nevoie de pacing. În contextul în care pacientul practica sportul de performanţă, era important să se evite riscul potenţial de ruptură de sondă. În cazul unui defibrilator clasic, sonda care conectează bateria aparatului cu inima se poate rupe, riscul fiind mai mare în cazul unui atlet de performanţă, datorită mişcărilor specifice sportului practicat. Astfel, în data de 6 septembrie, a avut loc în premieră judeţeană intervenţia de implantare a defibrilatorului cardiac subcutanat. Aceasta s-a desfăşurat în sala de electrofiziologie, sub control fluoroscopic, ceea ce presupune efectuarea unei proceduri imagistice prin care se obţin imagini în timp real cu ajutorul razelor X”, potrivit reprezentanţilor SCJU Bihor.
Pacientului i s-a efectuat anestezie generală şi loco-regională intercostală. Procedura a decurs asemănător cu procedura de implantare a unui stimulator cardiac permanent, însă a necesitat o etapă suplimentară legată de testarea şi programarea defibrilatorului. S-au făcut două incizii: una la nivelul latero-toracic stang şi o incizie mică la nivel toracic anterior. Medicul intervenţionist a creat un buzunar subcutan (sub piele) latero-toracic, pentru implantarea dispozitivului, după care au fost plasate cele două sonde de defibrilare la nivel pre-sternal şi latero-toracic stâng.
„S-a indus aritmia, în scopul de a cauza un stop-cardio respirator pentru testarea funcţionalităţii aparatului. Terapia a fost un succes şi s-a confirmat funcţionalitatea defibrilatorului. Intervenţia a decurs bine şi a durat 3 ore”, potrivit medicilor.
Evoluţia pacientului a fost favorabilă, iar acesta a fost externat.
Bărbatul şi-a reluat activitatea după o lună de repaus pentru vindecare şi recuperare.
Nu au survenit complicaţii după efectuarea intervenţiei.
Reprezentanţii Spitalului spun că importanţa şi succesul acestei intervenţii au fost confirmate la aproximativ 6 săptămâni de la intervenţie, când pacientul a prezentat o aritmie ameninţătoare de viaţă. Aceasta a necesitat activarea defibrilatorului cardiac prin administrarea unui şoc electric, defibrilatorul salvându-i viaţa pacientului.
Procedura a reprezentat o premieră medicală la nivelul judeţului Bihor, aceasta practicându-se doar în centrele mari din ţară.
În 2024, s-au implantat 153 de defibrilatoare si stimulatoare cardiace, spitalul din Bihor având adresabilitate nu doar pentru pacienţii din judeţul Bihor, dar şi pentru cei din judeţele limitrofe, precum Satu Mare şi Sălaj.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele