Prima pagină » Sănătate » Un test simplu de sânge ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii Parkinson

Un test simplu de sânge ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii Parkinson

Un nou test de sânge simplu ar putea ajuta la identificarea bolii Parkinson într-un stadiu incipient, înainte ca simptomele tipice bolii să apară, oferind astfel o șansă mai mare de tratamente eficiente.
Un test simplu de sânge ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii Parkinson

Un nou test de sânge ar putea ajuta medicii să depisteze boala Parkinson în stadiile incipiente, mult înainte ca pacienții să prezinte simptome evidente, conform unui nou studiu, relatează Euronews.

Cercetarea, publicată vineri în revista Nature Aging, sugerează că biomarkeri sanguini ar putea fi cheia pentru identificarea precoce a acestei boli neurodegenerative care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Boala Parkinson apare atunci când celulele nervoase din creier, care sunt responsabile pentru producerea dopaminei, se deteriorează treptat. Această substanță chimică esențială ajută la controlul mișcărilor și echilibrului, iar lipsa ei duce la simptome precum tremurături, rigiditate și dificultăți de mișcare.

Deși nu există un tratament care să vindece boala Parkinson, cercetările recente încearcă să găsească metode de a diagnostica pacienții înainte ca simptomele să devină evidente.

Studiul realizat de cercetători israelieni s-a concentrat asupra unui tip de ARN, numit fragmente de ARN de transfer (tRF), care sunt implicați în probleme neurologice, inclusiv Parkinson.

Aceștia au comparat datele privind sângele și țesutul cerebral ale pacienților cu Parkinson și ale celor sănătoși, și au descoperit două biomarkeri-cheie care ar putea fi utilizați pentru a detecta boala într-un stadiu incipient.

Unul dintre acești biomarkeri este legat direct de Parkinson, iar celălalt poate indica evoluția bolii.

„Am deschis o nouă fereastră către modificările moleculare care apar în primele etape ale bolii”, a declarat Hermona Soreq, profesor de neuroștiințe moleculare la Universitatea Ebraică din Ierusalim și unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii studiului evidențiază că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele obținute și pentru a înțelege mai bine cum aceste modificări ale biomarkerilor influențează evoluția Parkinson-ului.