Unitatea australiană a Carnival Corp a fost obligată să acopere cheltuielile medicale ale unei femei care s-a infectat în timpul unei călătorii. Un judecător a stabilit că operatorul de nave de croazieră a indus în eroare pasagerii cu privire la riscurile de infectare.
Decizia Curţii Federale din Australia este prima victorie în cadrul unei acţiuni colective împotriva unui operator de nave de croazieră din lume, potrivit Shine Lawyers, care reprezintă aproximativ 1.000 de reclamanţi în acest proces.
Judecătorul Angus Stewart a constatat că societatea Carnival Australia a indus în eroare clienţii cu privire la măsurile pe care le-a pus în aplicare pentru a împiedica pasagerii să se infecteze cu virusul şi că ar fi trebuit să anuleze călătoria de întoarcere din martie 2020 de la Sydney în Noua Zeelandă.
Reclamanta principală Susan Karpik a primit 4.423 de dolari australieni (2.826 de dolari americani) pentru cheltuieli medicale.
Instanţele trebuie să decidă acum cu privire la pretenţiile comune ale celorlalte părţi la acţiunea colectivă, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Shine Lawyers.
2.651 de pasageri, mulţi dintre ei simţindu-se rău, au fost lăsaţi să părăsească nava, contribuind la răspândirea virusului în întreaga ţară şi la nivel internaţional.
În cele din urmă, aproximativ 900 de cazuri şi 28 de decese au fost legate de acest caz.
O anchetă publică din 2020 privind pandemia a tras concluzia că oficialii din domeniul sănătăţii din statul New South Wales au făcut greşeli „impardonabile” atunci când au permis pasagerilor să debarce.