USR vrea butoane de panică în saloane şi camere de supraveghere în ATI, UPU şi în săli de operaţie

USR a propus mai multe proiecte de lege în domeniul Sănătăţii, printre care apariţia Pilonului 2 în Sănătate, precum şi introducerea, prin lege, a butonului de panică în saloanele de spital, precum şi a camerelor de supraveghere în secţiile ATI, în UPU şi în sălile de operaţii.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului USR vrea butoane de panică în saloane şi camere de supraveghere în ATI, UPU şi în săli de operaţie

Imagine cu caracter ilustrativ

USR vine cu propuneri pentru a rezolva crizele din Sănătate scoase la lumină şi de recentul caz de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

„PSD a gestionat Sănătatea din România cu oameni care au căpuşat sistemul, nu l-au făcut performant. Finanţarea Sănătăţii a crescut, calitatea serviciilor a scăzut. USR susţine că aşa nu se mai poate şi trebuie acţionat acum. USR vine cu măsuri concrete de reformă. Una dintre ele este un proiect de lege depus în Parlament acum mai bine de jumătate de an: Pilonul 2 al Sănătăţii”, potrivit unui comunicat de presă.

„Am ajuns să ne fie frică să mergem la spital, iar medicii se tem să profeseze! Vorbim despre o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Am tot văzut drame pe care trebuie să le oprim! USR vine cu propuneri concrete de reformă. Fiecare dintre noi plăteşte impozit pe sănătate din orice tip de venit, inclusiv pe boală plătim taxă de 10%, dar când ajungem la spital nu beneficiem de ceea ce ar trebui din taxele noastre. Pacienţii trebuie să aibă în mod real posibilitatea de a alege. Pilonul 2 al Sănătăţii este soluţia USR pentru servicii mai bune în spitale”, afirmă deputata Cristina Prună, purtător de cuvânt al USR.

Pilonul 2 al Sănătăţii înseamnă dreptul românilor să-şi redirecţioneze o parte din banii pentru sănătate către orice asigurător de sănătate doresc, nu privatizarea sistemului.

Contribuţia rămâne aceeaşi şi se plăteşte conform Codului Fiscal. Diferenţa este că o sumă echivalentă cu 5% dintr-un salariu minim va fi virată către asigurătorul de sănătate pe care îl alege.

O altă propunere concretă este introducerea, prin lege, a butonului de panică în saloanele de spital, precum şi a camerelor de supraveghere în secţiile de anestezie şi terapie intensivă (ATI), în Unităţile de Primiri Urgenţe şi în sălile de operaţii.

„Să ieşim din zodia fricii! Fiecare dintre noi am avut pe cineva cunoscut sau în familie umilit de sistemul medical românesc. Butonul de panică ar fi o metodă de protecţie a pacientului, la fel şi camerele video. Avem medici extraordinari care trebuie să-şi facă meseria într-un sistem care nu-i susţine. Camera video nu înseamnă introducerea unui sistem poliţienesc, ci protecţia celor care îşi fac meseria cu bună credinţă, departajarea lor de cei care nu respectă rigorile meseriei. Ţineţi minte cum, cu o cameră de supraveghere, am aflat adevărul legat de cum a ars un pacient pe masa de operaţie în Spitalul Floreasca? Despre asta vorbim – măsurarea obiectivă, nu pe emoţie sau declaraţii părtinitoare. Statul trebuie să aibă mijloace obiective de măsurare a situaţiilor cu semn de întrebare. Aşa reconstruim încrederea în sistem, între medic şi pacient”, a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

USR îi solicită lui Marcel Ciolacu să susţină în Parlament propunerile de reformă în domeniul malpraxisului medical, prin care să fie încurajată activitatea medicală şi să fie respectată independenţa medicilor. USR a depus trei proiecte de lege prin care, pe de o parte, pacienţii să poată primi despăgubiri mai uşor, iar pe de alta, medicii să beneficieze de un grad real de protecţie.

„Medicul este în epicentrul unor probleme de sistem. Riscul de eroare, din acest motiv, este şi mai mare. Avem sute de localităţi din România fără servicii medicale, aşa se face că pe spitalele judeţene, spre exemplu, presiunea e enormă şi medicii sunt epuizaţi, dar lăsaţi să se descurce singuri într-un sistem fără reguli şi cu lipsuri materiale. Tocmai de aceea trebuie să protejăm medicul şi să nu uităm că decizia politică de pus în practică trebuie să fie una care vine din gura unui om cu autoritate, nu un personaj ca Alexandru Rafila. Avem nevoie de o lege nouă a malpraxisului, de o delimitare netă între circuitul de Terapie Intensivă şi cel de paliaţie. Asta, însă, se rezolvă prin discuţii cu datele în faţă, nu pe un val de emoţie. Şi nu cu oameni care şi-au pierdut credibilitatea”, a declarat Adrian Wiener, medic, deputat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici